Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 15. - 21.2.2016.

Large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
15.02.2016.

Noviteti:

Proza:
1. Koštani satovi, David Mitchell (Vuković & Runjić)
Nakon strasne svađe s majkom zbog dečka, petnaestogodišnja Holly Sykes za sobom zalupi vrata obitelji i starom životu. Holly ipak nije tipična tinejdžerica što je pobjegla od kuće: kao senzibilno dijete kojeg su svojedobno kontaktirali glasovi koje je znala tek kao 'ljude s radija', pravi je gromobran psihičkih fenomena. Holly je privukla pozornost skupine opasnih okultista – i njihovih neprijatelja. No Hollyn bijeg tog vrućeg ljeta 1984. tek je uvod u šokantan nestanak koji cijelu obitelj nepovratno rani. Ova tajna obilježit će šest desetljeća Hollyna života i sve koje na tom životnom putu sretne – rođene, nerođene, neumrle i besmrtne.

2. Sunčeva oluja, Åsa Larsson (Naklada Ljevak)
Glavna junakinja romana Åse Larsson, radoholičarska odvjetnica Rebecka Martinsson, napušta svoju štokholmsku firmu i bježeći od frenetičnog životnog tempa vraća se svojim korijenima u Kiruni, najsjevernijem gradu u Švedskoj, prihvaćajući ondje posao javne tužiteljice. No njezin put na sjever u potrazi za mirom i spokojem ubrzo se pretvara u noćnu moru kad se suoči s nizom stravičnih ubojstava koja će je natjerati da se vrati u vlastitu prošlost.

3. 14, Jean Echenoz (Edicije Božićević)
Iz francuskog departmana Vendée, na maglovitoj obali Atlantskoga oceana, petorica će se mladića jednoga kolovoškog dana otputiti u nepoznatu no naizgled kratkotrajnu avanturu. Avantura će se pretvoriti u Veliki rat iz kojega se, što zbog neprijateljskih što zbog metaka suboraca, neće svi vratiti. U ovaj kratak roman Jean Echenoz ugradio je sve odlike svojega književnoga stila koje su ga proslavile u svijetu, napisavši preciznu i jasnu prozu, minucioznih opisa i majstorske stilizacije.

4. Kassel ne poziva na logiku, Enrique Vila – Matas (Edicije Božićević)
Djelo, koje sam autor definira kao 'pripovjednu reportažu, pripovjedni esej ili naprosto roman', nastalo je kao rezultat autorova posjeta Documenti, najprestižnijoj svjetskoj smotri suvremene umjetnosti, koja se svakih pet godina odvija u njemačkome gradu Kasselu. Direkcija Documente Vila-Matasu je uputila poziv na veoma zanimljivu vrstu sudjelovanja. Naime, bila je riječ o tome da autor, poput kakve živuće instalacije, nekoliko dana provede u kineskom restoranu na rubu grada pišući pred očima javnosti.

Publicistika:
1. Kritička kartografija, Marko Golub (Durieux)
Prateći kao kritičar i kustos likovna zbivanja već više od desetljeća, u nekom trenutku postavši i promotor dizajna odnosno autora na tome području, Marko Golub postao je jedan od najkompetentnijih pisaca o suvremenoj umjetnosti i dizajnu. Široko obaviješten i intelektualno znatiželjan, pronicljiv analitičar i maštovit interpretator, susretljiv sugovornik te vrstan pisac koji misli pretače u jasne i izravne rečenice, mjestimično posežući za metaforom ili slikovitom poredbom, ponekad drskom, a ponekad poetičnom.

2. Drugi spol, Simone de Beauvoir (Naklada Ljevak)
Prvo izdanje knjige pojavilo se 1949. g., s jedne strane izazvavši skandal, posebno zbog pogleda na majčinstvo, a s druge odobravanje. Njezin jednostavan stil, filozofska misao i ponekad neuvijen jezik, njezin poziv na oslobađanje žene kroz rad te njezina ustrajnost u dokazivanju da je 'ženska priroda' samo društveni konstrukt, doveli su do toga da se knjigu do dana današnjeg smatra stupom feminizma.

3. Indija – temeljne postavke vanjske politike, Amri Muharemi (MeandarMedia)
Ovo je druga knjiga Amira Muharemija, hrvatskog veleposlanika u Indiji. Prvu je napisao i objavio tijekom diplomatskog mandata u Turskoj, gdje po prvi put u nas analizira Tursku u okviru povijesnog, ali i suvremenog političkog konteksta.Dok postoje deseci, ako ne i stotine knjiga koje se bave indijskom poviješću, politikom kao i njenim mjestom u međunarodnoj zajednici napisanih na engleskom jeziku, ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati temeljne odrednice moderne indijske političke povijesti.

4. Kockanje : Od dokolice do socijalne patologije, Boris Kozjak (TIM press)
Autor raspravlja o povijesti kockanja i različitim teorijskim pristupima analizi kockanja, a posebno se operacionalizira sociološki pristup kockanju kao historijskom ali i vrlo značajnom suvremenom fenomenu. U knjizi su na zanimljiv način prezentirana najznačajnija istraživanja o kockanju u svijetu kao i najvažniji rezultati sociološkog istraživanja kockanja u Hrvatskoj u kojima je dokazan uobičajeni put 'prosječnog kockara' ‒ od igrača 'rekreativca' do socijalne patologije.

5. Obris slike : čitajući Lou Andreas-Salomé, Gisela Brinker-Gabler (AGM)
Da bi ušla u labirint nazvan tako 'pretencioznim imenom' kakvo je stekla glavna protagonistica njezina zapisa, Gisela Brinker-Gabler poseže za poznatim imenima europskog duha XIX. i XX. stoljeća do, tako reći naših dana: Bergson, Dilthey, Benjamin, Jaspers, Weber, Deleuze, Derrida, Guattari, Herman Ebbinghaus, Kleist, Viktor Tausk, Ranciere, Kristeva, Luce Irigary… Poseže i dalje i dublje za jednim Spinozom i jednim Leibnizom, no i nakon takvih 'vodiča‘ izlazi li iz labirinta punih ili praznih ruku? I jesu li ruke prije i poslije izlaska iz tog labirinta još one iste ruke?

6. Hard-core romansa/Hladna intimnost, Eva Illouz (Planetopija)
Otkako se proširila među obožavateljima Twilight sage do rekordne prodaje diljem svijeta, priča o uspjehu erotsko-romantične trilogije Pedeset nijansi sive istodobno je neobična i fascinantna. Zašto su, iako loše napisani i klišejizirani, romani postali tako popularni,posebno među ženama iznad trideset godina. Je li tajna njezinog uspjeha spajanje romantičnog fantasyja s vodičem za samopomoć, pita se Eva Illouz u svojoj intrigantnoj knjizi Hard-core romansa

U knjizi Hladna intimnost autorica razmatra kako su i zašto javna i privatna, ekonomska i emocionalna sfera postale nerazdvojivo isprepletene. Oba su teksta tiskana u međusobno obratnim smjerovima.

7. Zagreb kakav ni/je, Borislav Doklestić (UPI2M books)
Knjiga oslikava tranzicijske prakse u urbanizmu Zagreba pokušavajući ih komparirati sa onim u razvijenijim sustavima Europe. Dobar dio tekstova sačinjavaju stručni članci objavljeni u dnevnom tisku (Vjesnik, kulturna rubrika) i stručnim časopisima (ČIP i različite publikacije izdavane povodom seminara i stručnih događanja).

Ostalo:
1. Priđite bliže : O kazalištu i drugim radostima, Una Bauer (Novi Gordogan)
Knjiga predstavlja 20 žanrovski različitih tekstova: od kazališnih kritika, preko putopisa, do esejističkih refleksija o svakodnevici. Bauer tako piše o radu suvremenih izvedbih skupina BADco., Societas Raffaello Sanzio i Goat Island, potom o suvremenom plesu i radu Marjane Krajač, filmovima Larsa Von Triera, Davida Finchera i Michaela Hanekea, a tema jednog od eseja je i inspektorica Sarah Lund, protagonistkinja danske kriminalističke serije Forbrydelsen. Tu su putopisi iz Turske, Gruzije, Azerbajdžana, Srbije, Kosova, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Engleske, kao i različiti kraći zapisi o naoko prozaičnim, svakodnevnim stvarima poput goblena, kruha, vrtnih patuljaka, vožnji biciklom i motorom.

Događanja:

Za utorak, 16.02. u 19:00 Dinko Kreho vam je pripremio prvu ovogodišnju tribinu Od korica do korica u kojoj će s gošćom Marijanom Hameršak razgovarati o knjizi Uvod u dječju književnost i temama vezanima uz knjigu.
U četvrtak, 18.02. u 18:00 na ovomjesečnom susretu Booksa book cluba razgovaramo o knjizi Črna mati zemla Kristiana Novaka. Pridružite nam se! 
U petak, 19.02. u 19:00 dočekat ćemo vas uz Predstavljanje knjige Dok me ne razbiješ Kristine Špiranec. O knjizi će pričati Branislav Glumac, Alojz Majetić, Tonko Maroević i Matea Filko.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu