Petak
28.02.2020.

Saša Ilić u Booksi
Extra_large_fb_img_1583679516630
A+ A-

U Booksi ćemo 14. ožujka u 18h ugostiti Sašu Ilića koji je za roman Pas i kontrabas (Orfelin) u siječnju nagrađen NIN- ovom nagradom za najbolji roman u 2019.

U konkurenciji za ovu dugovječnu nagradu, koja je prvi put dodijeljena 1954. godine, bilo je još 200 drugih naslova, a žiri je istaknuo da je Sašin roman kompleksna priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umjetnosti te ujedno i povratak velikoj naraciji i hrabro suočavanje sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju društvo. Ilićev roman, riječima žirija: „Sugestivno dočarava različite međusobno suprotsavljene vizije naše epohe."

Povodom ovoga gostovanja Saša Ilić je za portal Booksa.hr ustupio ulomak iz nagrađenog romana. Booksa i Saša Ilić imaju dugu povijest. Da podsjetimo, Saša je uredio antologiju nove albanske književnosti Kosova Iz Prištine, s ljubavlju, koju smo objavili u sklopu Revije malih književnosti: Kosovo. S Jetonom Nezirajem na portalu Booksa.hr vodio je Prepisku izdajnika - o tome kako su tekle pripreme za izdavanje dvije književne antologije – spomenute suvremene proze Prištine i Beograda.

Saša Ilić rođen je 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio tri knjige priča (Predosećanje građanskog rata, 2000; Dušanovac. Pošta, 2015; Lov na ježeve, 2015) i tri romana (Berlinsko okno, 2005; Pad Kolumbije, 2010; Pas i kontrabas 2019). Bio je jedan od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do listopada 2013. U prosincu iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na njemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza prevedena je na albanski, francuski, makedonski i njemački jezik. Dobitnik je NIN-ove nagrade za 2019. za roman Pas i kontrabas.

Sa Sašom Ilićem razgovarat će Katarina Luketić.


Foto: Jetmir Idrizi

Gostovanje se odvija u sklopu projekta "Korak dalje – prema uključivoj kulturi" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.