Page arrow

SF u Booksi

Large 2223
Nedjelja
23.01.2011.

Znanstvena fantastika (science fiction - SF) žanr je koji je obilježio zadnjih stotinjak godina popularne kulture, čvrsto se svojim idejama i slikama usjekavši u svijest sveukupnog čovječanstva. Govoreći o budućnosti i dalekim prostranstvima svemira, znanstvena je fantastika progovarala o sadašnjosti na našem vlastitom planetu, stvarajući niz metafora što su postale sastavni dio naše stvarnosti.

Iako se znanstvena fantastika najčešće povezuje s američkom popularnom prozom i visokobudžetnim filmovima, ovaj je žanr prisutan i uspješno se razvija diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Hrvatska znanstvena fantastika u suvremenom smislu ima tradiciju što seže unatrag do kraja Prvog svjetskog rata. Stidljivo se razvijajući između dva svjetska rata, te buknuvši po prvi put na prijelazu iz 1950-ih u '60-te, naša znanstvena fantastika u potpunosti stasa i sazrijeva u zadnjih 35 godina, od pojave časopisa Sirius i osnivanja prvih klubova ljubitelja znanstvene fantastike. Često zanemarivana i osporavana, djelujući u inat  praktično permanentnoj krizi, naša se znanstvena fantastika uzdigla do kvalitativnog nivoa sasvim usporedivog sa stvaralaštvom u daleko većim i bogatijim zemljama od Hrvatske.

Ciklus tribina SF u Booksi bavit će se prije svega znanstvenom fantastikom u Hrvatskoj. Pratit ćemo povijest toga žanra u nas, od njegovih početaka u novinskim serijalima Marije Jurić Zagorke, Milana Šufflaya i drugih, preko popularnih tekstova Zvonimira Furtingera i Mladena Bjažića, pa sve do siriusovskih veličina poput Predraga Raosa, te konačno generacije stasale od ranih 1990-ih u osamostaljenoj Hrvatskoj.
Pokazati ćemo značaj koji su po hrvatsku znanstvenu fantastiku imale spisateljice, koje su se u zadnjih 35 godina redovito isticale visokim literarnim vrijednostima svoje znanstvenofantastične proze, te svježim idejama koje su iznosile u svojim pričama, često prednjačivši pred muškim kolegama-piscima.

Baviti ćemo se i organiziranjem ljubitelja, fanova, znanstvene fantastike - fandomom, te najvažnijim aspektima fanovske aktivnosti - konvencijama i fanzinima. Također ćemo govoriti i o časopisima za znanstvenu fantastiku u Hrvatskoj, od slavnog Siriusa, preko Future 1990-ih, pa sve do najnovijeg časopisa UBIQ, posvećenog prvenstveno hrvatskoj znanstvenoj fantastici.

Osim kao književni žanr, hrvatska je znanstvena fantastika prisutna i u našem stripu, koji se u djelima autora poput scenarista Darka Macana, te crtača Igora Kordeja, Esada T. Ribića i drugih, probio i na zahtjevna svjetska tržišta. Znanstvena je fantastika, što ne treba čuditi, prisutna i na internetu, koji predstavlja novi medij njenog širenja i proboja.

Nećemo zaobići ni paralelne podžanrove, fantasy i horror. Posebno ćemo se posvetiti vampirskom horroru, ali i najnovijim stremljenjima u našoj fantasy literaturi. Najzad, proći ćemo i neke podžanrove znanstvene fantastike, nastale kao odgovor na šok budućnosti kojem smo izloženi na početku novog stoljeća.

Tribine SF u Booksi osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac znanstvene fantastike i fantasyja (zbirke Slijepe ptice i Božja vučica), suurednik - s Tomislavom Šakićem - antologije hrvatske znanstvenofantastične novele Ad astra i časopisa UBIQ, te urednik nekoliko zbirki priča naših najrenomiranijh pisaca znanstvene fantastike. Sudionici tribine biti će naši poznati SF pisci i spisateljice, strip autori, urednici. Pozvani ste svi, oni koji vole znanstvenu fantastiku i oni koji će je tek zavoljeti!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu