Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Što nam donosi Festival svjetske književnosti?

Large a4 fsk 2019 Ivan Stanišić
Nedjelja
16.06.2019.

Festival svjetske književnosti ove će se godine održati od 8. do 14. rujna, a u fokusu će mu biti književnost španjolskog jezika. 

Festival će otvoriti jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih autora, Fernando Aramburu, koji će predstaviti roman Patria o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, a preveden je ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika. Od autora španjolskog govornog područja gostovat će i gestalter, Argentinac Jorge Bucay, jedna od mladih zvijezda na svjetskoj književnoj sceni Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima već poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a najavljen je i dolazak direktora međunarodnog PEN centra, katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Angela Marija Quintera

Festival se ne zadržava samo na španjolskim autorima, pa tako dolazi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenik s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioia, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt Leila Slimani, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca Burhan Sonmez, dobitnik ovogodišnje nagrade Vilenica Dragan Velikić, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana Komo Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, slovenska autorica Mojca Kumerdej i francuska spisateljica Maylis De Kerangal. Od hrvatskih autora sudjeluju Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivančević, Marina Vujičić, Nebojša Lujanović, Luiza Bouharaoua, Dinko Kreho, Marija Dejanović i drugi.

Na Festivalu će se održati niz tribina, stručnih predavanja i diskusija.

Detaljan program pogledajte na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu