Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sto tisuća za najbolji roman!

Large vbz nagrada
Srijeda
18.06.2014.

U bajkovitom, stripovskom gradu Manausu, reprezentacija Hrvatske zmagala je reprezentaciju Kameruna 4:0! Vratio se Mandžo, goleador predatorskih navada, te pospremio dvije brazuke u mrežu. Još po jednu zakucali su Ola i Perišić, ali ne smijemo preveć o nogometu. Poslije ćemo se vjerojatno i ispričati zbog ovog ispada.

I dok se onkraj južnoameričke džungle odigravalo ovo nadmetanje koje s književnošću ima vrlo malo ili nimalo veze, na drugoj strani svijeta VBZ nakon dvije godine raspisuje natječaj za najbolji neobjavljeni roman!

Nagrada je baš kao i nekad – 100 tisuća kuna! Rok za slanje rukopisa je 1. kolovoza, pa ako odbijemo ovaj dan koji već traje li ga traje, ostaje vam još 42 dana da natipkate roman ili preradite i zrihtate jedan od onih starih rukopisa koji se krije negdje u vašim ladicama ili folderima. Pročačkajte malo, sigurno će se nekaj naći.

Redar Damjan hrusti se cijelo prijepodne da bu poslal tri romana. Ali neće moći, druškane, u propozicijama lijepo piše: jedan roman po autoru, prosim!

Glavni urednik VBZ-a, Drago Glamuzina, mišljenja je da je nagrada osobito potrebna u aktualnoj, teškoj situaciji na domaćoj književnoj sceni.  

"Borimo se da preživimo", prenosi Tportal njegove riječi, "Prodaja knjiga pada, knjižarski sustav se urušava, sve je manje medijske potpore, a književne kritike su zanemarive, zbog čega ne postoji mehanizam koji može odijeliti dobro od lošega, sve je jednako važno i nevažno."

Dobro kaže gospon Glamuzina! A vama ostaje još par tjedana da stvorite nekaj vrijedno pažnje. Ne klonite duhom! Znajte još da se prijavljujete pod šifrom, a morate pisati na hrvatskom i drugim štokavskim jezicima. Dakle, dobrodošli su i autori iz regije.

Na koncu, kako smo i obećali, ispričavamo se što smo tekst započeli neknjiževnom pričom iz Manausa. Jedni će reći - nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu i često raspiruje niske strasti. Drugi će otpovrnuti  - književnost je najvažnija sporedna stvar na svijetu i također zna raspiriti niske strasti među literarnim pučanstvom.

Ovako, na prvi pogled, doima se da su i jedni i drugi u pravu.

foto: thethreesisters

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu