Page arrow

Sva Salingerova pisma

Large macak u zitu
Četvrtak
25.04.2013.

Jučer ste mogli čitati tekst o dosad neotkrivenih devet pisama mladog Salingera. Premda Salingerova pisma nisu javno dostupna, dijelovi iz pisama ipak su 'procurili' u medije. Tim povodom, Emily Temple odlučila je složiti najbolje dijelove iz svih dosad poznatih Salingerovih pisama: od ovih najnovijih poslanih Marjorie Sheard, pa do drugih pisama poslanih Ernestu Hemingwayu, Janet Eagleton, časopisu Esquire...

Iz pisama Marjorie izdvajaju se pokušaji flerta te kombinacija ogromne samouvjerenosti i nesigurnosti, što je najbolje vidljivo u citatu o priči 'Henry Jesus': "Moja priča će nedvojbeno iščupati srce Amerike i vratiti joj novi i daleko ljepši organ... (Vjerojatno ću doživjeti potpuni neuspjeh s tom pričom.)"

Hemingwayu je također pisao u mladim danima, dok je bio u vojsci. Salinger se žali na vojsku i kaže: "Dao bih desnu ruku da me puste iz vojske, ali ne želim igrati na psihijatrijsku, ovaj-čovjek-nije-za-vojni-život kartu. Imam vrlo delikatan roman na umu i ne želim da autora takvog romana 1950. proglase debilom. Ja jesam debil, ali to ne smiju znati krivi ljudi."

U pismu prijateljici Janet Eagleton iz 1982., cinični Salinger iznosi skepsu prema akademskom uspjehu svoje kćeri, kao i prema prosvjednicima protiv nuklearnog razoružanja koje naziva 'govnoglavim, quiche i Volvo liberalima'.

Naposljetku, valja izdvojiti pismo u kojem objašnjava razloge zbog kojih ne želi prodati prava na ekranizaciju Lovca u žitu. Ukratko, Salinger smatra da težina romana leži upravo u prvom licu pripovijedanja, u "glasu pripovjedača, stalnim osebujnostima tog glasa, u njegovom osobnom, iznimno diskriminirajućem odnosu prema čitatelju-slušatelju, u digresijama o dugi u uličnim lokvicama ulja..."

Salinger priznaje da i bez tog pripovjedačkog glasa ostaje dovoljno materijala za film, za "nešto što bih nazvao Uzbudljiva' (ili možda tek Zanimljiva) Večer u Kinu". Ta ideja mi se čini dovoljno odbojnom da sam odlučio ne prodati prava."

Naposljetku, Salinger dodaje da je lik Holdena Caufielda, po njegovom 'superpristranom' mišljenju, "u biti nemoguće odigrati. Mogao bi ga glumiti samo netko s faktorom X, a ne postoji nijedan vrlo mlad čovjek koji bi, čak i da ima faktor X, znao što da radi. I, dodao bih, ne postoji nijedan redatelj koji bi mu to znao reći."

Sve Salingerove citate koji su sakupljeni možete pronaći ovdje.

izvor: Flavorwire
foto: FaceMePLS (foto: Mačak u raži)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu