Četvrtak
08.10.2015.

Svetlana Aleksijevič dobila Nobela

booksaExtra_large_aleksijevic
Foto: Elke Wetzig (Wikipedia)
A+ A-

U 13 sati objavljeno je ime ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Nova nobelovka je bjeloruska književnica i novinarka Svetlana Aleksijevič.

Uobičajeno šturo obrazloženje Akademije navodi da je Aleksijevič dobila nagradu "zbog polifonog pisanja, spomenika patnji i hrabrosti našeg vremena". 

Aleksijevič je rođena 1948. u ukrajinskom naselju Ivano-Frankivsk, a odrasla je u Bjelorusiji. U novinarskoj i književnoj karijeri iskazala se tekstovima i razgovorima sa svjedocima velikih ratova i katastrofa. U knjigama je kritički pisala o Drugom svjetskom ratu, sovjetskom režimu, no i katastrofalnim socijalnim posljedicama pada Sovjetskog Saveza. Zbog beskompromisnog bavljenja osjetljivim temama, nije bila u milosti nijednog režima pod kojim je živjela: nakon prve knjige izgubila je posao u novinama, nakon druge knjige završila je na sudu zbog "defamacije vojničke časti", a knjige su joj zabranjene u Bjelorusiji otkad je Lukašenko preuzeo vlast 1994. Iz Bjelorusije je naposljetku i pobjegla 2000., no vratila se 2011.

Njena najuspješnija djela su:

- debitantska knjiga U vojny ne ženskoe lico (1985), temeljena na razgovorima sa stotinama sudionica Drugog svjetskog rata, ujedno i prvi dio ciklusa Glasovi Utopije o sudbinama pojedinaca u Sovjetskom Savezu

Černobyl’skaja molitva (1997) o posljedicama katastrofe u Černobilu

Vremja second chènd (2013) o staljinističkim sudskim procesima u današnjoj Bjelorusiji

Djela su joj ponajviše prevođena na njemački, manji broj djela dostupan je na engleskom, a na hrvatski je tek lani prevedena jedna njena knjiga: Rabljeno doba (Kraj crvenog čovjeka) u izdanju Edicija Božićević i prijevodu Fikreta Cacana.

Zbog politički važnog pisanja, netipičnog autorskog stila i nedostupnosti ove autorice na našim jezicima - pozdravljamo ovu nagradu i veselimo se novim prijevodima!

info: Nobel Prize
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.