Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko je osvojio Ulaznicu?

Large untitled
Nedjelja
01.12.2019.

Žiri književne nagrade Ulaznica 2019., za koju su natječaj u svibnju raspisali časopis Ulaznica i Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina, objavio je dobitnike. Nagrada se dodjeljuje za neobjavljene priče, pjesme i eseje autorica i autora koji pišu na bhsc jeziku, a žiri su činili pjesnik i urednik iz Novog Sada i predsjednik žirija Alen Bešić, književna kritičarka i urednica iz Kikinde Dunja Ilić te urednik časopisa Vladimir Arsenić

Na svibanjski poziv opet se odazvao veliki broj autorica i autora koji su poslali preko 2000 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a žiri je istaknuo da ih raduje činjenica da su radovi stizali i iz drugih država u kojima ima ljudi koji pišu bhsc jezikom, poput Italije, Novog Zelanda, Švedske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Nagrađeni su radovi: 

Poezija
Prva nagrada: Radomir Mitrić, Kragujevac, Psihodelični bluz za Mariju Čudinu
Druga nagrada: Branimir Dropuljić, Zagreb, Stan propušta
Treća nagrada:  Nataša Gudelj, Podgorica, Iz dnevnika

Proza
Prva nagrada: Sara Kopeczky Bajić, Split, Pjevati na mjesec
Druga nagrada: Marjan Urekar, Novi Sad, Plešemo mehanički
Treća nagrada: Ines Gverić Korkut, Zagreb, Na izložbi Kiki Smith

Esej
Prva nagrada: Mladen Gojković, Zaječar, Slika Beograda u romanu Terazije Boška Tokina
Druga nagrada: Petra Nešić, Niš, Post modernog teatra
Treća nagrada: Maja Belegišanin, Surčin, Zvučna stvarnost sveta

,,Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza.

U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova.'', priopćio je žiri povodom proglašenja dobitnika.

Čestitamo književnim sretnicima na osvojenim Ulaznicama!

Izvor i foto: Gradska narodna biblioteka Zrenjanin




Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu