Page arrow

Tportalovi finalisti

Large tportal
Srijeda
29.04.2020.


Nestrpljivo iščekujemo saznati koji je naslov zaslužio da ga tportal proglasi najboljim prošlogodišnjim romanom. Od pedeset prijavljanih naslova, izbor je sužen najprije na jedanaest polufinalista, a sada i na pet finalista.

Žiri, koji čine kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i kolumnist Boris Jokić u finale je uvrstio sljedeće naslove:

Kako zavoljeti morskog psa?, Nataša Govedić, Sandorf

Roman opisuju ovako: ''Nataša Govedić istražuje dugogodišnji odnos dviju prijateljica, a kroz 64 poglavlja tematizira ga ne samo kroz brojne varijante osobne fikcije, autobiografije ili samosuočenja, nego i kroz lirske, epistolarne, filozofske dionice, kroz prozne eseje te obrade dramskog i filmskog pripovijedanja, ali i kroz interludije u formi bajke i likovne refleksije.''


Nemirnica, Mihaela Gašpar, Disput

O Nemirnici kažu: ''Naslovom se oslanjajući na naziv elementa satnog mehanizma koji njegovo otkucavanje čini mogućim i preciznim, autorica poručuje da otkucava i čitav svijet, samo čovjek o tome nikad ne misli, zaokupljen bučnijim stvarima. Otkucavanja nije bio svjestan ni njen glavni junak Josip Majdak, premda je pola života proveo radeći kao urar, sve dok mu nije zaprijetila smrt.''

A Booksin Dalibor Plečić kaže: "Gašpar nije provlačila kroz tekst društvena pitanja, političke kontekste i slično, naprotiv radnja bi mogla biti smeštena bilo gde u Evropi, i tu bismo detektovati neke nedostatke romana. Podrobnija analiza okolnosti je kanda potrebna jer se Josipova "mračna" strana ne može posmatrati izolovano zato što se nameće pitanje kakvo je to društvo u kom se tako može sasvim normalno funkcionisati. Dok je stil u romanu britak i dinamičan, dramaturgija je krhka te utapa se u mrki i šturi ugao opažanja glavnog protagoniste.

Sve u svemu vredi pročitati Nemirnicu, neće vam ubrzati puls, ali će vam skrenuti pažnju na aritmije, koje u poslednje vreme usled životnih okolnosti prilično često zanemarujemo."


Proslava, Damir Karakaš, OceanMore

O romanu bilježe sljedeće: ''Damir Karakaš vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika, Like. U širokom vremenskom luku romana kraj jednog rata nagoviješta iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice, u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promjenu, pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja.''

Booksin Ivan Tomašić o Proslavi piše da je "najljepša Knjiga o Jobu napisana na našim prostorima. Kompleksno i snažno, suptilno i brutalno, da nas podsjeti kako čovjek može biti jadan i kako se dobro o tome može pisati."

Nadohvat, Ena Katarina Haler, VBZ

Nadohvat definiraju ovako: ''U realističkom ključu i s čestim lirskim momentima Nadohvat, romaneskni prvijenac Ene Katarine Haler, prikazuje seoski život Banovine, a koji ljudi toga kraja nastoje voditi u duboko tragičnim okolnostima Drugog svjetskog rata. Kadar se potom s njihova najbližeg susjedstva širi na čitavo mjesto Zrin, toponim dotad znan tek kao sjedište plemića Šubića Zrinskih, dok se epizodno oživljava salonsko ozračje ratnog Zagreba.''

Stranka, Bojan Žižović, Sandorf

O knjizi pišu: ''U svome debitantskom romanu Bojan Žižović opisuje moralno retardiranog i intelektualno potkapacitiranog, ali megalomanski ambicioznog i 'perspektivnog' mladića kako se strelovito uspinje ljestvicom stranačke hijerarhije, od puzanja ispod kancelarijskih stolova do olimpskih predsjedničkih visina.''

Dalibor Plečić o Stranci piše: "Istina fikcije je uvek konstrukcija kojom mi dajemo smisao svetu i u tom smislu su sve te istine ravnopravne. U ovom smislu istina ovog romana ne samo da je ravnopravna našoj, već predstavlja odzraz iste u ogledalu veoma moguće i bliske budućnosti. Nesumnjivo zanimljiva tema, kojoj je autor pristupio korektno, međutim ne više od toga jer su izvesne koordinate romana ostale da vise u vazduhu. Kako bi vas ovo ostvarenje namrštilo, naljutilo, nasmejalo, deprimiralo ili podstaklo na dublje razmišljanje, potreban je dosledniji pristup kauzalnosti događaja te upečatljiva autentičnost glavnog junaka. Ovako, djelo je samo zanimljivo."


Pobjednicu ili pobjednika znat ćemo 20. svibnja. 

Izvor i foto: tportal

***

Tu na Booksi pročitali smo skoro sve, a ono što nismo, čita se! Nataša Govedić govorila je o romanu Kako zavoljeti morskog psa? prilikom gostovanja u Booksi. O romanu Nemirnica Mihaele Gašpar pisao je Dalibor Plečić, kao i o romanu Stranka Bojana Žižovića. Na Karakaševu Proslavu osvrnuo se Ivan Tomašić.


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu