Page arrow

Travanj u znaku publicistike

Large 61
Srijeda
21.03.2007.

1. Ženski vodič kroz Zagreb, Barbara Blasin & Igor Marković (Meandarmedia, 2006)

Istraživačko-umjetnički projekt koji je prvi put predstavljen na UrbanFestivalu 2003. prerastao je u vodič kroz žensku čeljad koja je zadužila Zagreb i Zagrepčane. Odlično štivo oplemenjeno brojnim fotografijama upoznaje vas s često marginaliziranim ženama - priznatim umjetnicama, aktivisticama za ženska prava, pionirkama u znanosti i tehnologiji ili „običnim” ženama. (Meandarmedia, 130kn)

„Vodič je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe i predstave biografije dijela žena koje su stvarale povijest Zagreba bez obzira radilo se o priznatim umjetnicama, aktivisticama za ženska prava, pionirkama u znanosti i tehnologiji ili „samo“ ženama koje su na margini velikih povijesnih događaja u Zagrebu živjele i radile. Kao istraživačko-umjetnički projekt prvi puta je predstavljen na UrbanFestivalu u Zagrebu u rujnu 2002, a potom se ralizirao kroz različite forme i načine komunikacije. U listopadu 2003. godine u Galeriji Nova održana je izložba, a eto, postao je i knjiga. Trajno ga prate akcije javnog zagovaranja da se neke zagrebačke ulice, trgovi ili pasaži imenuju prema heroinama svakodnevice koje on predstavlja, odnosno da se postave spomen-obilježja na zgrade, ili u dijelove grada koji u kojima su živjele i/ili djelovale.“


2. 1968. - godina koja je uzdrmala svijet, Mark Kurlansky (Naklada Ljevak, 2007)

...Sex, droge, rock‘n’roll, Praško proljeće, Vijetnamski rat, atentati na Martina Luthera Kinga ml. i Bobbyja Kennedyja, studentski i spontani ustanci širom svijeta – od New Yorka i Chicaga, do Pariza, Praga, Rima, Berlina, Varšave, Tokija i Ciudad de Méxica, Black Power, uzlet ženskog pokreta i  početak televizijskih prijenosa uživo...

Ma, tko to ne bi čitao? (189 kn, Naklada Ljevak)

U knjizi 1968. Mark Kurlansky oživljava kulturnu i političku povijest godine društvenih potresa i nemira koja je promijenila svijet. Po nekima, to je bila godina seksa, droge i rock'n'rolla. No ujedno je bila i godina atentata na Martina Luthera Kinga ml. i Bobbyja Kennedyja, pobune na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Chicagu, Praškog proljeća i studenstskih prosvjeda u čitavoj Europi, antiratnog pokreta i ofenzive Tet u sklopu rata u Vijetnamu, Black Powera, avangardnog kazališta, uzleta ženskog pokreta, te početka kraja Sovjetskog Saveza. Spontani ustanci istovremeno su se javljali širom svijeta – od New Yorka i Chicaga, do Pariza, Praga, Rima, Berlina, Varšave, Tokija i Ciudad de Méxica. Kurlansky pokazuje kako je 1968. godina zahvaljujući pojavi televizijskih prijenosa uživo postala prvom „globalnom“ godinom. Ta prijelomna godina umnogome je oblikovala svijet u kojemu danas živimo.
Ova monumentalna knjiga dosad je najambicioznije djelo nagrađivanog publicista Marka Kurlanskog: riječ je o jedinstvenom i krajnje cjelovitom pogledu na jednu od ključnih godina u povijesti.

Kurlansky pokazuje kako je 1968. godina zahvaljujući pojavi televizijskih prijenosa uživo postala prvom "globalizacijskom" godinom.
Ta prijelomna godina umnogome je oblikovala svijet u kojemu danas živimo.
Bilo da govori o mladosti i glazbi, politici i ratu, gospodarstvu i medijima, Kurlansky u knjizi 1968. pokazuje kako nas je dvanaest uzbudljivih i hirovitih mjeseci trajno promijenilo.

"U ovoj izrazito beskompromisnoj te vrlo pristupačnoj i čitljivoj povijesti Kurlansky objašnjava zašto je 1968. godina i dalje važna, kako u SAD, tako i širom svijeta. Slagali se s njim ili ne, uvidjet ćete da je knjiga fascinantna."
Dan Rather, CBS

"Izvrsno... izazovno... Nitko prije Kurlanskoga nije uspio tako vješto oživjeti toliko mnogo doživljaja s toliko različitih mjesta, a pri tome zadržati punu živahnost priče."
Chicago Tribune

3. Moj prvi film – Dvadeset slavnih redatelja govori o svom prvom filmu (Propeler film, 2006)


“Drugi put, snimali smo američki banket u hotelu s poljskim jazz bandom koji je svirao američku himnu. On (Tommy Lee Jones) i Melanie Griffith otišli su sa seta jer su vidjeli američku zastavu na podu sobe za rekvizite, a u Americi američka zastava nikad ne smije dotaknuti pod. Rekli su da je to uvreda Americi. Kada je Tommy Lee čuo poljski bend kako svira himnu, otišao je sa seta. Rekao je da je iznenada shvatio da je u antiameričkom filmu. Mislim da su njegove riječi bile: “Svaki magareći isprdak od tih seronja govori ‘jebi se Ameriko!’” A ja sam rekao: “Oni su Poljaci. Oni su avangardni jazz band. Ne znaju melodiju i daju sve od sebe. Niste u antiameričkom filmu. Vi ste u gangsterskom filmu.”  - Mike Figgis o snimanju filma Burni ponedjeljak. (Stormy Monday)

Knjiga u kojoj 20 slavnih redatelja govori o svom prvom film zabavno je i zanimljivo štivo namijenjeno filmašima i laicima. (samo u Booksi 79 kn, Propeler film)

„...Moj prvi film jedna je od najuzbudljvijih knjiga u povijesti kinematografije. Upravo je nevjerojatno koliko su hirovi sudbine presuđivali u nastanku prvijenca poznatih svjetskih redatelja! Da Jane Campion nije faksirala pismo podrške u Ciby 2000, i to upravo na dan sastanka upravnog odbora te kompanije, P.J. Hogan možda nikada ne bi režirao „Muriel se udaje“. Ili slučaj „Trgovaca“ Kevina Smitha! Tada skromno plaćeni videotekar shvatio je da uz pomoć kreditnih kartica može zgrnuti 2500 dolara, što mu je bilo dovoljno da počne snimanje filma.  Kako je pritom izdržao rad za pultom u videoteke i produkciju filma na istoj lokaciji fascinantna je priča o upornosti i izdržljivosti. A tek sretna okolnost da samo jedan pozitivno naklonjen gledatelj u neprivlačnom terminu u nedjelju ujutro na sajmu nezavisnih filmova odluči o svjetskom uspjehu „Trgovaca“?! To uistinu graniči s fantastikom! Puno sreće imao je i Barry Levinson s „Restoranom“. Nakon što su MGM-u odlučili strpati njegov prvijenac u bunker jedan od službenika te kompanije koji je mislio drukčije uspio je spasiti film – gotovo nevjerojatno – uz pomoć oduševljenih kritičara. U Hrvatskoj bi to bilo neizvedivo, ali u Americi je očigledno moguće. „ Nenad Polimac, pogovor knjizi

4. Europski abecedarij, Karl-Markus Gauss (Durieux, 1997)

Nagrada Charles Veillon najbolja europska knjiga eseja 1997.

Europski abecedarij nije bezrazložno proglašen najboljom knjigom eseja 1997. godine. Obrađuje raznorodne europske teme; od talijanske separatističke Lege Nord, problema iseljavanja i disidenata, do lingvističkog osiromašenja poljskog jezika i derogativne upotrebe termina jugonostalgičar u lijepoj našoj, a sve to s ciljem da nam objasni stvarnu pozadinu europske ideje. Mislite da je Amerika kriva za sve? Think twice.

“Nadnacionalna Europa moćnih, moćnih koji se, da bi ostvarili svoje ciljeve, više ne moraju i ne smiju prezentirati kao nacionalisti kakvima su i dalje ostali, takva se Europa sada nanovo definira i iznova piše svoju povijest svetačkih života. Sve ono barbarsko što je u Europi stvoreno, što je odavde poteklo, sve se to proglašava izvaneuropskom zabludom koja nas je samo na kratko vrijeme skrenula s naše povijesne misije. Očišćena od svih zločina, Europa na lažan način postaje sinonimom demokracije, tolerancije, ljudskog dostojanstva - kao da su Indijanci, tjerani religijom zlata, krenuli u genocid, kao da su Azijati izmislili kolonijalizam a Afrikanci proveli fašistički rasizam. Čini se kao da Europa, koja je uvijek znala reprezentirati suprotnosti - zastupa racionalizam i sposobnost istodobno ga s prijezirom prema čovjeku pogaziti; da se zalaže za prava čovjeka i političko učenje, a da ih u isti mah ospori za određene skupine - skoro se čini da ova Europa tako mnogo govori o svojoj povijesti zapravo zato da bi je potisnula u zaborav i barem jednom ostvarila jednakost: u sveopćoj amneziji europskih naroda, u sveopćem i jednakom zaboravu.”
(80 kn,Durieux)

5. Koji k.... uopće znamo!? William Arntz, Betsy Chasse i Mark Vincente (VBZ, 2006)

Svakodnevno razmišljate o smislu života?
Svjesni ste da materija ne postoji per se?
O nultom polju čitate od srednjoškolskog doba, a pročitali ste i Emotove Poruke skrivene u vodi?
Shvaćate da su kvantna fizika i religiozno iskustvo dvije strane istog novčića?
Ne bojite se novog, a ništa ljudsko nije vam strano?

Ako ste na barem jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, pročitajte ovu knjigu i dodatno proširite svoj um.
(225 kn, VBZ)
Ako je svemir toliko divlji i nepredvidljiv, toliko pun mogućnosti, zašto su vaša razmišljanja o vlastitome životu tako ograničena?
Prije više stotina godina znanost i religija razišle su se svaka na svoju stranu; postale su protivnici u velikoj igri objašnjavanja i otkrivanja. Ali znanost i religija dvije su strane istoga novčića. I jedna i druga pomažu nam u objašnjavanju svemira, naše uloge u velikom planu i smisla našega života. Ustvari, one to mogu početi primjereno raditi tek tada kad surađuju.
Koji k…. uopće znamo knjiga je o zapanjujućoj znanosti. Uz pomoć brojnih istraživačkih i teorijskih znanstvenika, ona će vas kroz okular kvantne fizike povesti u svemir koji je i bizarniji i življi nego što smo ikada zamišljali. A onda će vas povesti dalje, do vanjskih granica znanstvenih spoznaja o svijesti, percepciji, tjelesnoj kemiji i moždanoj strukturi. Od čega je načinjena misao? Od čega je stvorena stvarnost? I što je najvažnije, kako misao mijenja prirodu stvarnosti?
Ova znanost vodi ne samo u materijalni svijet, nego duboko u područje duhovnosti. Ako promatranje utječe na ishod, mi onda nismo tek dio svemira, nego njegovi sudionici. Ako su misli ipak nešto više od slučajnog ispaljivanja neurona, tada je i svijest nešto više od slučajne anatomske pojave. Postoji viša moć, no je li ona stvarno tamo vani? Gdje je linija koja razdjeljuje to tamo vani i ovdje unutra?
Ovo nije knjiga definitivnih odgovora. Ovo je knjiga pitanja koja naprežu um. To je knjiga koja vam pokazuje ne put, nego beskrajne mogućnosti.

„Što je stvarna pozadina europske ideje i što su stvarne namjere onih koji je često nude po najnižoj cijeni, može se razumjeti tek kad se tu ideju uzme doslovno,slovo po slovo...
Karl-Markus Gauss točno prepoznaje opća mjesta i pojednostavljuje mišljenje, kao i zloupotrebu toga u političke svrhe.Odlikuje ga sposobnost da proizvede te zloupotrebe prepoznaje in statu nascendi...“ Bernard Wilczek,Frankfurter Rundschau

6. Sahranite me uspravno – Cigani i njihov put, Isabel Fonseca (Naklada Pelago)

Nevjerojatno topla i beskrajno zabavna, premda zastrašujuća knjiga o nomadskom narodu koji se u Europi pojavio u 14. stoljeću objedinjuje autobiografske elemente, povijesne i znanstvene činjenice, putopisne momente, književnost i kulturu Istočne Europe te prekrasno ilustrira kulturu  tog “naroda izvan povijesti”, zacijelo najzanimljivijeg i najmističnijeg u Europi. Čitati i uživati!
(180 kn, Naklada Pelago)


7. Funkcionalni stilovi hrvatskog jezika, Josip Silić (Disput, 2006)

“Jezik dakle ima onoliko koliko život od njega traži.”, kaže naš slavni profesor lingvistike i tu tezu obrazlaže na 250 stranica. Obrađene teme variraju od ozbiljne apologije Matoševe upotrebe oblika snijevale umjesto snivale:  
Odoše u pepeo,
kao svete noći,
Grudi što su našu sreću snijevale,
Krenuše za jekom, kud će i uz dan doći.
Riječi što su nas ko duh ogrijevale.
do ismijavanja HRT-ovih sportskih reportera:“ Oralne okršaje svih muškarčina Sportskog programa HRT-a s uvijek istom gospođom (Gramatikom) treba sa zahvalnošću primati, jer oni su najčešće jedina zabava i informacija u moru dosadnih i suvišnih riječi koje ova gospoda izgovaraju pod firmom izravnih prijenosa. U nedjelju je nešto iz tv-zvučnika u svim našim dnevnim boravcima reklo da su treneri Rijeke i Croatije, ‘Ivanković i Vlak, stari suradnici u Hrvatskoj nogometnoj lizi.’ Liga, ligi, patka, patki, raca, raci.
Što možemo, reporter je bio kršni Željko Vela, gramatički grmalj, ugledni jezikoslovac i jezični čistunac, bumo rekli purist. On se tu malo zabunio, ali polizao je tu svoju ligu mirno i kao usput, to mu se mora priznati, zalijevajući je onom kroničnom dozom neopravdane sigurnosti koju sportski novinari HRT-a piju na hampere. Odakle piće? Zna se: iz nepresušnog zdenca vlastite profesionalne snalažljivosti, iskopanog pod Blažičkovim budnim nadzorom.”

Ovo zabavno i edukativno štivo ipak neće biti svakome po volji, ali kroatisti, lingvisti, književnici i srodničari će sigurno uživati. Najtoplije preporučamo.
(150 kn, Disput)

(Radovi koje ovdje objavljujemo plod su našega dugogodišnjeg bavljenja teorijom hrvatskoga standardnog jezika i njegovih funkcionalnih stilova. Objavljivali smo ih u brojnim časopisima i zbornicima (najviše u "Kolu" Matice hrvatske). Za ovu smo ih svrhu preradili i dopunili, tako da sada djeluju kao svojevrsna cjelina.)

„Knjiga Josipa Silića u metodologojskom je pogledu transparentna, dosljedna, neobično disciplinirana, tako da može zadovoljiti i najzahtijevnije stručnjake i čitatelje kojima jezikoslovlje nije uža struka. Ova prva hrvatska funkcionalna stilistikane samo da je supostavljiva s prikazima funkcionalnih stilova u ( i na) drugim – stranim- jezicima, nego svojim teorijskim dosezima nadmašuje mnoge od njih.“ Josip Užarević

„ Bez obzira na visoku teorijsku razinu autor je uspio svoje izlaganje oblikovati lijepim i kultiviranim stilom, jezgrovito i tečno, a sve teorijske eksplikacije zasnovati na živim i pomno odabranim primjerima razlaganje kojih nerijetko govori samo po sebi. Stranice njegova dijela obiluju ležerno i nekonvencionalno formuliranim mislima i zaključcima, pa čitatelj, uz sve ostalo, ne može ne ostati fasciniran i tom dragocjenom autorovom sposobnošću.“ Ivo Žanić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu