Page arrow

'Višnja Machiedo' Slobodanu Šnajderu

Large slobodan
Utorak
30.06.2020.

Književna nagrada Višnja Machiedo Hrvatskoga P.E.N. centra, koja se dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji, dodijeljena je Slobodanu Šnajderu za knjigu Umrijeti u Hrvatskoj.

Prosudbena komisija, u kojoj su bili Mladen Machiedo, Tomica Bajsić, Nadežda Čačinović, Tonko Maroević i Sibila Petlevski Šnajderovu knjigu ocijenila je "knjigom snažnoga osobnog uloga i uvjerljiva načina svjedočenja, ispisanom živim, iskustveno pokrivenim rečenicama".

Ove godine na natječaj za nagradu namijenjenu afirmiranju književne esejistike stiglo je 18 knjiga, a žiri je o nagrađenoj rekao: "U toj je knjizi pet ovećih eseja različita usmjerenja i karaktera, ali svi su intimno i prisno vezani uz življenje i djelovanje samog autora, te predstavljaju gotovo organski produžetak njegova dramskog i prozno-romanesknog opusa, a opet imaju dovoljnu autonomiju raspravljanja i promišljanja povodom konkretnih ljudi i prilika, drugih knjiga i pisaca."

Nagrada utemeljena u znak sjećanja na prevoditeljicu, esejisticu, antologičarku i kritičarku Višnju Machiedo (1940.-2013.) tradicionalno se dodjeljuje na datum njezina rođenja, 27. ožujka. Dosadašnji dobitnici su Ingrid Šafranek, Viktor Žmegač, Renata Jambrešić Kirin, Morana Čale, Ljiljana Filipović i Dorta Jagić.


Izvor: Culturenet, foto: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu