Page arrow

Visoko odličje Milanu Kunderi

Large milan kundera Foto: Elisa Cabot; Wikimedia Commons
Nedjelja
07.04.2019.

Slovenski predsjednik Borut Pahor potpisao je odluku kojom se češkom piscu Milanu Kunderi, koji je nedavno proslavio 90. rođendan, dodjeljuje zlatni orden za zasluge, objavio je ured slovenskog predsjednika.

Zlatni orden za zasluge najviše je slovensko odlikovanje koje mogu dobiti strani državljani koji nisu šefovi država ili vlada.
Milanu Kunderi orden se dodjeljuje za izuzetan doprinos razumijevanju Europe i duha vremena te za njegovo čvrsto prijateljstvo koje pokazuje prema Sloveniji, obrazloženje je dodjele odlikovanja.
Kundera je svojim opusom romanu dao estetsko savršenstvo i plemenitu misiju izražavanja univerzalnih načela i vrijednosti ljudskog duha čija je supstancija sloboda, a sa Slovenijom ga povezuje to što je u vrijeme njezina osamostaljenja založio svoju riječ i međunarodni ugled u obrani slovenske posebnosti i političke nezavisnosti, objavio je ured slovenskog predsjednika.

Izvor: Hina.
Foto: Elisa Cabot; Wikimedia Commons

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu