Petak
24.08.2018.

Vjesnici promjene
Extra_large_fsk_plakat_2018_za_press_-_copy
Ivan Stanišić, plakat za FSK (dio vizuala)
A+ A-
Od 2. do 8. rujna u Zagrebu i Splitu očekuje nas šesti Festival svjetske književnosti koji će nam u više od pedeset programa predstaviti goste iz 17 zemalja. Da bismo se snašli u tako bogatom programu, izdvojili smo programe i goste koji nas posebno zanimaju. Danas donosimo pregled pet domaćih imena koja nećemo propustiti, a idući tjedan slijede preporuke stranih imena. 
 
U izboru smo zaobišli svima znane autore (poput Dorte Jagić i Damira Karakaša) i fokusirali smo se na imena koja su možda manje poznata, ali svakako vrijedna upoznavanja, kako tvrde Booksini kritičari. Izdvojili smo četiri događanja u Zagrebu i jedan u Splitu.
 
Lejla Kalamujić
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, utorak 4.9. u 17:00
 
Sarajevska književnica privukla nam je pozornost svojom proznom zbirkom Zovite me Esteban koja je dobila nagradu Edo Budiša 2015. za najbolju zbirku priča autora/ice do 35 godina. O ovoj zbirci kritičar Dinko Kreho piše: "Najveći adut Kalamujić svakako je jednostavnost, čak i svojevrsna ležernost pisanja. Ona se očituje kako u jezičnoj ekonomiji, tako i u lakoći evociranja prostorno-vremenskih koordinata. Kad se ove dvije dimenzije poklope, rezultat je vrlo upečatljiva proza. (...) Reminiscencije na ono nekadašnje Sarajevo oblikovane su bez patetike, moraliziranja i općih mjesta, što je rijetkost s obzirom na mitologiju nakupljenu oko ovog grada."
 
Tea Tulić
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, srijeda 5.9. u 18:00
 
Već debitantska knjiga ove riječke autorice Kosa posvuda postigla je veliki uspjeh: dobila je nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina i nagradu Ministarstva kulture RH, prevedena je na engleski, makedonski i talijanski, a englesko izdanje ušlo je u širi izbor za međunarodnu nagradu EBRD 2018. 
 
Nas je, pak, oduševila njezina iduća knjiga, poetsko-prozna zbirka Maksimum jata, o kojoj piše kritičar Ivan Tomašić: "Njen je svijet težak, opor, runi se pod rukama; ona, međutim, nema drugi svijet u koji bi se zavukla – jedino joj preostaje pripovijedati o ovom koji ju je porodio. Njena je riječ blaga, musava i trpka da skuplja usta. Iako nije tehnički savršena, odnijet će vas emocijom (ako ste se, naravno, spremni prepustiti)."
 
Korana Serdarević
Književna matineja, Velika dvorana Kina Europe u Zagrebu, petak 7.9. u 12:00
 
Prozaistica i profesorica književnosti razgovarat će sa srednjoškolskom publikom o svom prvom romanu Eksperiment Irene Tot koji je ušao u uži izbor za tportalov roman godine.

Njezin roman nedavno je privukao pažnju zbog seksističke kritike Ivice Matičevića, ali neka to ne skrene pozornost sa samog romana. O njemu piše kritičarka Nađa Bobičić: "Za razliku od većine prvenaca u savremenoj regionalnoj prozi, u kojima je na formalnom nivou, najčešće u vidu fragmentarnosti, očigledno da je autor ili autorka prvobitno pisao/la priče, u ovom romanu Serdarević pokazuje da ima dovoljno dug dah i autorsku koncentraciju da održi nit romana. Njena priča počinje idejom kako 'Promjena mora biti moguća', i u knjizi se doista prikazuje transformacija pripovjedačice i ujedno glavne junakinje."
 
Alida Bremer
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, subota 8.9. u 18:00
 
Prevoditeljica s njemačkoga, urednica i promotorica hrvatske književnosti manje je poznata po svom autorskom radu, no u Booksi smo primijetili i sa zadovoljstvom pročitali njezin debitantski roman Olivino nasljeđe. Nađa Bobičić piše: "Roman je vrijedan prije svega zbog priče o ženskoj, komunističkoj istoriji. Autorka je uspjela da nađe vrlo uvjerljiva naratološka rješenja kako da priču ne oblikuje suviše jednoznačno, a ni patetično. Nije riječ samo o tome da ova knjiga nudi neku vrstu lagodnog optimizma, već je to optimizam pobjednika, onih koji su nam ostavili nasljeđe koje treba pratiti i o kojem treba pisati."
 
Andrija Škare
Literarna ćakula, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, 3.9. u 19:00
 
U splitskom dijelu programa gostuju dobro poznati filmski i književni autori poput Lordana Zafranovića, Slavenke Drakulić i Josipa Mlakića. Nas zanima gostovanje pisca, novinara i našeg starog kolumnista Andrije Škare koji je za našu rubriku Glazbeni dnevnik pisao tople i poučne tekstove o vezama između indie glazbe i književnosti. Kolumne su ukoričene u knjizi Slušaj me, a utjecaj indie glazbe i omiljenih pisaca osjetan je u njegovim zbirkama priča Život svijeta koji će doći i Društvene igre
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.