Page arrow

Vjesnici promjene

Large fsk plakat 2018 za press   copy Ivan Stanišić, plakat za FSK (dio vizuala)
Četvrtak
23.08.2018.
Od 2. do 8. rujna u Zagrebu i Splitu očekuje nas šesti Festival svjetske književnosti koji će nam u više od pedeset programa predstaviti goste iz 17 zemalja. Da bismo se snašli u tako bogatom programu, izdvojili smo programe i goste koji nas posebno zanimaju. Danas donosimo pregled pet domaćih imena koja nećemo propustiti, a idući tjedan slijede preporuke stranih imena. 
U izboru smo zaobišli svima znane autore (poput Dorte Jagić i Damira Karakaša) i fokusirali smo se na imena koja su možda manje poznata, ali svakako vrijedna upoznavanja, kako tvrde Booksini kritičari. Izdvojili smo četiri događanja u Zagrebu i jedan u Splitu.
Lejla Kalamujić
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, utorak 4.9. u 17:00
Sarajevska književnica privukla nam je pozornost svojom proznom zbirkom Zovite me Esteban koja je dobila nagradu Edo Budiša 2015. za najbolju zbirku priča autora/ice do 35 godina. O ovoj zbirci kritičar Dinko Kreho piše: "Najveći adut Kalamujić svakako je jednostavnost, čak i svojevrsna ležernost pisanja. Ona se očituje kako u jezičnoj ekonomiji, tako i u lakoći evociranja prostorno-vremenskih koordinata. Kad se ove dvije dimenzije poklope, rezultat je vrlo upečatljiva proza. (...) Reminiscencije na ono nekadašnje Sarajevo oblikovane su bez patetike, moraliziranja i općih mjesta, što je rijetkost s obzirom na mitologiju nakupljenu oko ovog grada."
Tea Tulić
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, srijeda 5.9. u 18:00
Već debitantska knjiga ove riječke autorice Kosa posvuda postigla je veliki uspjeh: dobila je nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina i nagradu Ministarstva kulture RH, prevedena je na engleski, makedonski i talijanski, a englesko izdanje ušlo je u širi izbor za međunarodnu nagradu EBRD 2018. 
Nas je, pak, oduševila njezina iduća knjiga, poetsko-prozna zbirka Maksimum jata, o kojoj piše kritičar Ivan Tomašić: "Njen je svijet težak, opor, runi se pod rukama; ona, međutim, nema drugi svijet u koji bi se zavukla – jedino joj preostaje pripovijedati o ovom koji ju je porodio. Njena je riječ blaga, musava i trpka da skuplja usta. Iako nije tehnički savršena, odnijet će vas emocijom (ako ste se, naravno, spremni prepustiti)."
Korana Serdarević
Književna matineja, Velika dvorana Kina Europe u Zagrebu, petak 7.9. u 12:00
Prozaistica i profesorica književnosti razgovarat će sa srednjoškolskom publikom o svom prvom romanu Eksperiment Irene Tot koji je ušao u uži izbor za tportalov roman godine.

Njezin roman nedavno je privukao pažnju zbog seksističke kritike Ivice Matičevića, ali neka to ne skrene pozornost sa samog romana. O njemu piše kritičarka Nađa Bobičić: "Za razliku od većine prvenaca u savremenoj regionalnoj prozi, u kojima je na formalnom nivou, najčešće u vidu fragmentarnosti, očigledno da je autor ili autorka prvobitno pisao/la priče, u ovom romanu Serdarević pokazuje da ima dovoljno dug dah i autorsku koncentraciju da održi nit romana. Njena priča počinje idejom kako 'Promjena mora biti moguća', i u knjizi se doista prikazuje transformacija pripovjedačice i ujedno glavne junakinje."
Alida Bremer
Dvostruki portret, Kino Europa - Dvorana Müller u Zagrebu, subota 8.9. u 18:00
Prevoditeljica s njemačkoga, urednica i promotorica hrvatske književnosti manje je poznata po svom autorskom radu, no u Booksi smo primijetili i sa zadovoljstvom pročitali njezin debitantski roman Olivino nasljeđe. Nađa Bobičić piše: "Roman je vrijedan prije svega zbog priče o ženskoj, komunističkoj istoriji. Autorka je uspjela da nađe vrlo uvjerljiva naratološka rješenja kako da priču ne oblikuje suviše jednoznačno, a ni patetično. Nije riječ samo o tome da ova knjiga nudi neku vrstu lagodnog optimizma, već je to optimizam pobjednika, onih koji su nam ostavili nasljeđe koje treba pratiti i o kojem treba pisati."
Andrija Škare
Literarna ćakula, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, 3.9. u 19:00
U splitskom dijelu programa gostuju dobro poznati filmski i književni autori poput Lordana Zafranovića, Slavenke Drakulić i Josipa Mlakića. Nas zanima gostovanje pisca, novinara i našeg starog kolumnista Andrije Škare koji je za našu rubriku Glazbeni dnevnik pisao tople i poučne tekstove o vezama između indie glazbe i književnosti. Kolumne su ukoričene u knjizi Slušaj me, a utjecaj indie glazbe i omiljenih pisaca osjetan je u njegovim zbirkama priča Život svijeta koji će doći i Društvene igre
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage svilar foto 16.09.2014.

Anatomija jednog festivala

Završio je Festival svjetske književnosti koji je odgovorio na najvažnije pitanje za takvu manifestaciju: zašto uopće postoji?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu