Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Brazil u Hrvatskoj!

Large brazil u gostima
Utorak
06.05.2014.

Poslije književnosti najviše ljubimo sport. Osobito bejzbol, košarku i nogomet. Kao što vam je dobro poznato 12. lipnja, nakon 64 godine, nogomet se vraća kući – u Brazil.

Mnogi pogrešno misle da je kolijevka nogometa Engleska, ali nije. Englezi su pukim slučajem izmislili ovu igru, a usavršili su je u Južnoj Americi, u Brazilu prije svega.

Također, poznato vam je i to da će najveći, najspektakularniji nogometni summit u povijesti otvoriti domaćin Brazil i Hrvatska! Dogodit će se to upravo 12. lipnja u São Paulu. Pretpostavlja se da će taj događaj gledati barem 2-3 milijarde ljudi. Ne uživo, jasno, Arena de São Paulo može ugostiti tek nešto više od 68.000 ljudi. Svi ostali pratit će ovaj derbi putem tv-prijemnika.

Ono što možda još ne znate jest da će ovaj povijesni događaj imati svoju uvertiru – svega nekoliko dana ranije reprezentacija Brazila dolazi u Hrvatsku!

O, da, boravit će u Zagrebu i Šibeniku od 1. do 6. lipnja. Na 13. FEKP-u književni Selecão Brasileira suprotstavit će se u nadčitavanju reprezentaciji Hrvatske koja će ovom prigodom biti pojačana literatima iz Škotske, Austrije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Latvije, Slovenije i Italije. Evo i sastava:

Selecão Brasileira

João Paulo Cuenca (uvršten u Grantin popis najboljih suvremenih brazilskih pisaca do 40 godina)

Ana Paula Maia (koju kritičari nazivaju "kombinacijom Dostojevskog i Tarantina")

João Anzanello Carrascoza (dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima i najznačajnije brazilske nagrade Jabuti, u 2006.)

Paula Parisot (finalistica posljednje nagrade Jabuti)

Hrvatska & Evropćani

Robert Menasse (Austrija), Jon McGregor (UK), Jenni Fagan (Škotska), Tommy Wieringa (Nizozemska), Marica Bodrožić (Njemačka), Kristine Želve (Latvija), Vesna Lemaič (Slovenija), Paolo Cognetti (Italija), Damir Uzunović (BiH), Emir Imamović (BiH), Ž. Periš, D. Glamuzina, Z. Ferić, E. Popović, M. Hrgović, S. Karuza, I. Simić Bodrožić, Z. Pilić, S. Horvat (svi Hrvatska)

Upitali smo u direkciji 13. FEKP-a nije li malo nepošteno da Brazilu suprotstavljamo pet puta brojniju selekciju. Rekoše nam da nije, jer su Brazilci strahovito moćni i sva sreća po Evropćane da se radi o nizu prijateljskih nadčitavanja.

Vidjet ćemo. Od 1. do 6. lipnja, u Zagrebu i Šibeniku. U svakom slučaju dugo nije bilo ovako jake literarne utakmice na ovim prostorima. Kaj se tiče one druge tekme, 12. lipnja, mislimo da je realno očekivati pobjedu Hrvatske 1:0. Golom našeg Brazilca - Eduarda!

izvor: FEKP
foto: Hugo Martins Oliveira

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu