Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Natječaj 'Kritična masa' za prozu

Large glenn carstens peters npxxwgq33zq unsplash

Foto: Glenn Carstens-Peters, Unsplash

Ponedjeljak
04.09.2023.

Odmorne glave i napunjenih baterija pripremamo se za nove književne izazove, a jedan je upravo pred vama!

Kritična masa raspisala je novi natječaj književne nagrade 'Kritična masa' za mlade autorice i autore (do 35 godina). Ovo je sedmo izdanje nagrade koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. 

U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, mikronaracije, prozne crtice, ulomci iz većih formi poput romana i novele). Osim prozne fikcije, prihvatljivi su i dokumentarni prozni tekstovi te dnevničke forme koji posjeduju književnu dimenziju. Pravo sudjelovanja imaju autorice i autori rođeni od 15. rujna 1988. godine pa nadalje.

Dugogodišnji sponzor nagrade caffe bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb), nažalost je prestao s radom, tako da i nagrada 'Sedmica & Kritična masa' mijenja naziv u nagrada 'Kritična masa'. Ali evo dobrih vijesti – osim naziva i iznosa u eurima ništa bitno se ne mijenja. Prvo će se objaviti radovi iz šireg kruga, a zatim će biti objavljeni radovi koji ulaze u uži krug nagrade (sveukupno sedam autora_ica).

Prethodnih su godina nagradu dobili Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj, Mira Petrović, Filip Rutić i Eva Simčić.

Krajnji rok za slanje prijava je 15. rujna 2023. godine do 23:23 sati. Uz objašnjenje, može i do ponoći.

Minimalna količina prijavljenog teksta je 1,5 kartica (2700 znakova uključujući razmake), no vodite računa da se ovaj niski prag uglavnom odnosi na prozne crtice. Svakako, ako pišete vrlo kratke forme, pošaljite više uradaka. Maksimalna količina prijavljenog teksta je 10 kartica (18.000 znakova s razmacima), a može uključivati više kratkih priča ili odlomke iz veće prozne cjeline. Ukoliko pojedinačna priča neznatno prelazi granicu, bit će također uvrštena.

Prijave se šalju e-mailom na adresu: kriticna.masa.lit@gmail.com s podacima: adresa autora, datum i godina rođenja, e-mail i telefonski kontakt, kratka biografija autora (500-1500 znakova). Ukoliko imate vlastite fotografije pogodne za ilustraciju priloga – bio to portret autora/ice ili drugi motiv za ilustraciju teksta – svakako ih možete poslati, no nije obavezno.

U konkurenciju za prvu nagradu (700 eura bruto) ulaze tekstovi pisani na hrvatskom jeziku. Moguće su i druge forme priznanja uz plaketu (dosad ih je bilo).

Žiri nagrade djeluje u sastavu: Branko Maleš, Viktorija Božina, Ilijana Marin i Damir Karakaš.

Prozni radovi koji uđu u širi izbor bit će objavljeni na Kritičnoj masi. Zatim će biti objavljen uži izbor (7 radova), a nakon toga pobjednik_ica nagrade. 

Šaljite svoje prijave, sudjelujte i sretno!

Izvor: Kritična masa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu