Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Natječaj za kratku priču projekta 'Deconfining'

Large art lasovsky 8xddfc6nkby unsplash

Foto: Art Lasovsky, Unsplash.

Srijeda
08.11.2023.

Evo zanimljivog prijedloga za sve one koji čuvaju svoje kratke priče za prijavu na natječaje!

Iz HNK Ivana pl. Zajca Rijeka objavljen je natječaj u okviru projekta Deconfining arts culture and policies in Europe and Africa za odabir dviju kratkih priča na temu ilegalnih migracija.

Odabrane priče bit će pridružene pričama drugih zemalja partnera projekta Deconfining i biti objavljene u višejezičnoj antologiji koja će oslikati različite perspektive i iskustva ilegalnih migranata u današnjem postpandemijskom svijetu, te predstaviti životna iskustva ilegalnih migranata u geografski udaljenim, ali iskustveno povezanim dijelovima svijeta.

Autori/ce odabranih priča, osim novčano, bit će i profesionalno nagrađeni. Odabrani tekstovi bit će prevedeni na svjetske jezike (engleski, francuski), tiskani u antologiji te prezentirani na radionicama i forumima. Potom će se odabrane priče adaptirati u dramski tekst koji će biti uprizoren u Rijeci i Tunisu.

Uvjeti za prijavu

  • tekst mora biti prozno djelo u obliku izvorne i neobjavljene kratke priče,
  • tekst ne smije biti dulji od 30 kartica (jednu karticu čini 1800 znakova s prazninama),
  • autori moraju biti punoljetni (18+) i natječu se isključivo jednim radom,
  • tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku,
  • autor mora znati engleski jezik, zbog sudjelovanja u međunarodnim radionicama,
  • četiri radionice održat će se tijekom ljeta 2024. godine, a na njima će sudjelovati nagrađeni hrvatski i afrički autori,
  • sudjelovanjem u ovom natječaju, autori prihvaćaju da u slučaju odabira sklapaju autorski ugovor s Kazalištem te prepuštaju autorska prava Kazalištu na način da Kazalište ima pravo i slobodu, prostorno i vremenski neograničeno, bez posebne naknade (izuzev novčane nagrade): adaptirati, inscenirati (javno scensko prikazivanje) i izvoditi autorski tekst s/bez izmjenama, fragmentirati ili preuzeti samo motive teksta, prevoditi ga na bilo koji jezik, objaviti ga u višejezičnoj antologiji u okviru projekta Deconfining i na ostalim mjestima po potrebi, koristiti na radionicama i forumima.

Tekst se šalje pod šifrom – šifru je potrebno navesti na naslovnoj stranici nepotpisanog teksta kratke priče; razrješenje šifre s osobnim podacima autora (ime i prezime, adresa, broj telefona, e-mail, OIB i kratka biografija s godinom rođenja) prilaže se kao zaseban dokument, predan uz prijavljeni tekst.

Rok slanja je do ponoći 4. prosinca 2023. godine na e-maileu@hnk-zajc.hr.

Stručni ocjenjivački sud čine Nataša Govedić, Matija Ferlin i Goran Ferčec. Pristigle priče sortiraju i arhiviraju isključivo organizatori natječaja i jedini imaju uvid u podatke autora/ice; članovi žirija informacije o autorima dobivaju nakon izbora najboljih priča i odluke o nagradi. 

Rezultati natječaja bit će objavljeni četiri tjedna po isteku roka prijava, uz obrazloženje žirija. Organizator zadržava pravo produljivanja roka za objavu nagrada ukoliko se prijavi veći broj tekstova od očekivanog. 

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa 2.000,00 eura za svaki odabrani tekst, a nagrađeni tekstovi bit će prevedeni na engleski i francuski jezik. Dio nagrade je i objavljivanje tekstova u antologiji svih radova projekta te objavljivanje na internetskim stranicama i društvenim mrežama projekta. Nagrađene osobe bit će pozvane na sve popratne radionice i forume unutar projekta te na premijeru predstave. Nagrade će biti svečano dodijeljene autorima odabranih radova. 

Više informacija o projektu pronađite na službenoj stranici HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Ne propustite ovu super priliku i sretno svima!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu