Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Palunkova Scenaristička škola 18./19.

Large extra large scenaristicka skola   vizual
Ponedjeljak
17.09.2018.
Scenaristička škola dvosemestralni je obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu i prvi je program izvaninstitucionalne i cjeloživotne edukacije za scenariste u Hrvatskoj.

Silabus obuhvaća temeljna znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina, a program je prvenstvenom namijenjen stručnom usavršavanju za one koji već imaju profesionalnog iskustva u filmu ili scenaristici i žele se dalje razvijati. Također, prijave su otvorene i onima koji su se do sada možda bavili drugim srodnim umjetnostima ili se pripremaju za filmski studij i slično, ali su iznimno motivirani za učenje i aktivno sudjelovanje. Program je pogodan i za odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svojem nastavnom radu bave područjem medijske i filmske kulture.
Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih tijekom oba semestra sudjeluju i vanjski stručnjaci za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je antropolog i književni komparatist koji profesionalno djeluje kao filmski autor i scenaristički mentor.

Prvi semestar odnosno prvi stupanj Škole čine osnove filmske dramaturgije bazirane na klasično-narativnom dugometražnom igranom scenariju. Drugi semestar posvećen je teoriji pisanja za pojedine igrano-filmske žanrove te druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.) Svaki termin (jednom tjedno u trajanju od oko tri i po školska sata) podijeljen je na predavanje i na vježbe, a između dvaju termina polaznici su obavezni obavljati predviđene zadatke: savladavati teorijsku literaturu i dugometražne scenarije na hrvatskom i engleskom jeziku te gledati odabrane filmove. Program završava godišnjim ispitom kojim se stječe pravo na diplomu Scenarističke škole. 

Škola se održava od listopada 2018. do lipnja 2019. u prostoru kina Tuškanac. Prijave za školsku godinu 2018./2019. primaju se zaključno sa 6.10.2018., a sve detaljne informacije mogu se pronaći na portalu Palunko.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu