Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow

Priče o granicama

Large borders Foto: Hide / Flickr
Ponedjeljak
18.04.2016.
Festival europske kratke priče (FEKP) u povodu svog 15. izdanja koje će se održati u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja 2016. raspisuje natječaj za kratku priču.
Ovogodišnja je tema natječaja O granicama: slobodna tema.
Natječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe, ili daju (lažnu, stvarnu?) sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince... I/ili one teško vidljive linije upisane u nama: emotivne, iskustvene, spolne ili rodne, generacijske ili klasne, koje odjeljuju ili spajaju.
Treće, nama najzanimljivije granice jesu književne, pa vas pitamo: je li piscu u tekstu dopušteno sve, je li bezgranična sloboda umjetnosti ohola ili nužna, postoji li apsolutna sloboda unutar rečenica i ispod linije slova ili su i za priče potrebni neki pasoši?

Kako smo naveli u naslovu natječaja, tema je slobodna, dakle žiri će uzeti u obzir širok spektar interpretacije i slobodu izričaja autorā. Ako granice i postoje, u ovom natječaju ostaju propusne. Želimo vam uspješno pisanje!
Propozicije natječaja:
• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHSC-u (jezicima regije)

• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče

• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima

• priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5), a dokument mora biti priložen kao privitak na ovome linku

• priče se šalju isključivo preko obrasca na linku

• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje

• natječaj je javan
Natječaj je otvoren od 19. travnja do 9. svibnja u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.
Deset priča koje su ušle u finale objavit ćemo 24. svibnja na festivalskoj stranici, a tri priče koje osvajaju nagrade objavljujemo na večernjem čitanju 31. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.
Natječaj se radi u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.
Žiri čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić.
Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:
Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji
• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu
Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs
• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove
Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea
• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu