Page arrow

Spasimo putopis

Large konkurs spasimo putopis Foto: Lazar Pašćanović; Izvor: Klub putnika
Nedjelja
20.01.2019.

Klub putnika raspisuje regionalni nagradni natječaj Spasimo putopis.

IDEJA
Kada je Marko Polo u 13. vijeku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možete otići na mnogo načina – avionom ili vlakom, sami ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možete pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada. Ili Sahare, ili Ognjene zemlje, ili polarne svjetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, online arhive znanstvenih radova, digitalizirani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim dijelom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svijetu, o sebi u svijetu i o svijetu u sebi.

Cilj ovog natječaja je istražiti što bi sve putopis mogao biti i postati, ali prije svega potaknuti ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru.

Traže se putopisi koji su drugačiji. Smijeliji. Eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Za ovaj natječaj postoje samo dvije smjernice: neka bude drugačije, i neka bude vaše.

Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri putopisa. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

Prednost imaju radovi nastali radi ovog natječaja. Potrebno je naznačiti je li putopis ranije objavljivan.

Putopis možete upotpuniti fotografijama, ali žiri neće ocjenjivati kvalitetu fotografija.

Slanjem svojih radova na natječaj dajete pravo Klubu putnika da ih objavi na webu i u potencijalnim štampanim publikacijama, isključivo u neprofitne svrhe.

Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobjednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

Rezultati će biti objavljeni u roku od mjesec dana nakon zatvaranja natječaja.

Radove šaljite na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj "Konkurs 2019”.

Prva nagrada iznosi 200 eura. Druga nagrada iznosi 100 eura, a treća nagrada 50 eura.

Svi radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni na webu Kluba putnika.

Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Više informacija na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu