Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Tportalov natječaj za najbolji roman

Large pobjedni ki romani 11
Ponedjeljak
11.03.2019.

Tportal je raspisao dvanaesti po redu natječaj za najbolji hrvatski roman, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade tportala pripast će 50 tisuća kuna.

Ove godine o dobitniku 50 tisuća kuna vrijedne nagrade roman@tportal.hr odlučuje peteročlani stručni žiri koji čine književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, kazališni redatelj Ivica Buljan te književna prevoditeljica Ursula Burger koja ove godine predsjeda žirijem. Žiri će prvo odabrati 11 polufinalnih, a potom pet finalnih naslova, a ovogodišnji dobitnik ili dobitnica bit će poznati u svibnju.

U konkurenciju za književnu nagradu tportala ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini (izdani u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018.), a mogu ih prijaviti izdavači ili autori od 11. do 25. ožujka 2019. Prijave se vrše putem online prijavnice na stanicama kulture tportala, gdje su dostupni i svi podaci o tijeku natječaja, kao i na Facebook stranici.

Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim proglašen roman Lisica književnice Dubravke Ugrešić, a koji je izdala Fraktura. Godinu ranije najboljim romanom proglašen Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore, a Novaku je to drugi put da je dobio tportalovu književnu nagradu. Ranije je nagrađen za roman Črna mati zemla (Algoritam, novo izdanje OceanMore). Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman Adio kauboju (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za Vrijeme laži (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman Anastasia (Durieux), Tahir Mujičić za roman Budi Hamlet, pane Hamlete (AGM), Drago Glamuzina za roman Tri (Profil), Zoran Malkoč za roman Roki Raketa (Profil), Ivica Đikić za roman Sanjao sam slonove (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za Doba mjedi (Tim Press).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu