Page arrow

Fabrika knjiga dolazi u Zagreb

Large 1993
Nedjelja
23.05.2010.

'Fabrika knjiga' osnovana je 2003. godine, iako njezine edicije 'Reč' i 'DANiNOĆ' postoje već deset godina. Knjige koje ova izdavačka kuća objavljuje uglavnom su posvećene uzrocima, posljedicama i društvenim implikacijama kolapsa Jugoslavije i etničkih sukoba koji su nakon njega uslijedili. 'Fabrikina' izdanja pripadaju različitim žanrovima (od poezije i proze, preko publicistike i esejistike, do sociologije i antropologije), a opisuju kontekst i pružaju analitički okvir za razumijevanje tranzicijskih procesa koji oblikuju živote ljudi već dva desetljeća. Među publikacijama 'Fabrike knjiga' je i časopis Reč – posvećen književnosti, kulturi i društvenim pitanjima.

PROGRAM

Četvrtak, 27.5.2010. u 18.00 - Booksa

Otvaranje izložbe Jane Oršolić i Olivere Batajić Sretenović: Korice u nastajanju (izložba korica za knjige 'Fabrike knjiga')

Razgovor o novim knjigama 'Fabrike knjiga':
Viktor Ivančić, Zašto ne pišem i drugi eseji
Nenad Veličković, Dijagnoza - patriotizam
Boris Gunjević, Raspeti subjekt

Razgovor sa autorima vodi Dejan Ilić, urednik u 'Fabrici knjiga'.


Petak, 28.5.2010. u 12.00 - Filozofski fakultet

Humanistika u tranziciji – serija predavanja autora 'Fabrike knjiga'

Nenad Veličković (Filozofski fakultet, Sarajevo):
'Zloupotreba književnosti u obrazovanju'
Predavanje će biti posvećeno interpretaciji u nastavi, i tome kako, kad interpretacija izostane, književnost lako bude zloupotrebljena.

Predrag Brebanović (Filološki fakultet, Beograd):
'Književnost kao Biblija'
Tema izlaganja bit će odnos biblijskog i književnog kanona.

Boris Gunjević (Teološki fakultet 'Matija Vlačić Ilirik', Zagreb):
'Duhovne vježbe protiv Imperija'
U kratkom izlaganju pokazat će se kako svaka kritika kapitalističke racionalnosti mora biti teološka. Ukoliko je kapitalizam religija, onda jedino religija može ponuditi radikalnu kritiku kapitalizma. Ukoliko je kapitalizam istovremno tehnologija želje, jedino što nam preostaje jest iscjeljenje želje koje nudi teološka praksa duhovnog vježbanja u obliku paideie.

Dejan Jović (Univerzitet Stirling; Fakultet političkih nauka, Zagreb; glavni analitičar Ureda predsjednika Republike Hrvatske)
'EU-eropeizacija Balkana i/ili balkanizacija Europe? Nove kontroverze u konstrukciji Drugog'
Govorit će se o utjecaju zajedničkog povjesnog nasljeđa bivših jugoslavenskih republika na njihovu integraciju u Evropsku uniju.

Nenad Dimitrijević (Centralnoevropski univerzitet, Budimpešta):
'Masovni zločin, kolektivni identitet, i odgovornost'
Izlaganje je fokusirano na pitanje da li se svi članovi nedobrovoljne grupe (nacije) trebaju smatrati odgovornim za zločin počinjen u njihovo ime.

Viktor Ivančić:
'Kako mediji lažu govoreći istinu'
Predavanje će biti o etičkim pitanjima s kojima se suočavaju novinari u državama u tranziciji. U središtu pažnje naći će se pitanje: zbog čega je faktografska preciznost najčešće u službi dezinformiranja?

Dean Duda (Filozofski fakultet, Zagreb), Predrag Brebanović, Dejan Ilić
'Nasleđe Svetozara Petrovića'
Profesor Svetozar Petrović (1931-2005) predavao je u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu. Svojim tekstovima i pedagoškim radom presudno je oblikovao više generacija studenata književnosti. 'Fabrika knjiga' objavila je sabrana djela profesora Petrovića u pet knjiga, a razgovor će uglavnom biti posvećen dvjema koje se prvi put pojavljuju pred čitateljima (Spisi o starijoj književnosti i Pojmovi i čitanja).

Predstavljanje "Fabrike knjiga" u Zagrebu pomogao je Heinrich Böll Stiftung.


 

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 1282 07.12.2008.

KRITIKA 10: Dejan Ilić

'Osam i po ogleda o razumevanju' - između etike, poetike i politike; teorije i kritike; mraka 90-ih i suočavanja s njihovim nasljeđem. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu