Sukladno važećim mjerama klub Booksa zatvoren je od 28.11. do 21.12. / Due to COVID-19 Booksa is closed from November 28th until December 21st.

Mlade nade - Kristina Kegljen i Sonja Gašperov

Large 621
Četvrtak
17.01.2008.

Na blogu Knjigoljub, Božidar Alajbegović alias Knjiški moljac prenosi rezultate dvaju natječaja časopisa Vijenac čija imena, kad ih spojimo, tvore rečenicu: Prozac na vrh jezika. Riječ je, dakako, o natječaju za prozu Prozac i natječaju za poeziju Na vrh jezika.

U skladu sa zbivanjima na svjetskoj sceni i u nas su žene krenule u osvajanje književnih natječaja. Daša Drndić se okitila Franom Galovićem, Sanja Lovrenčić odnijela je Gjalskog, na V.B.Z.-ovom natječaju pobjedila je Svjetlana Gjoni, Dorti Jagić dodijeliše The Balkan Grand Prize for Poetry, a na natječaju Na vrh jezika za 2007. pobijedila je mlada Kristina Kegljen /naslovna/(1987.) iz Slavonskog Broda, koja je 2005. dobila Gorana za mlade pjesnike te tiskala zbirku Capricorn.

Djetinjstvo

Svi oko mene odrastaju jedino ja vrištim
Na vrtuljku djetinjstva uživam u
Potajnim zagrizima ušećerenih jabuka
Prospi nježno svoju kosu na moj dlan
Puhat ću u to kao u nedozreli maslačak
Znaš što je mora da se kuća za lutke u mojim
Očima pretvorila u mesno polje harema pa me sad
Prate mračne slike djevojčice u kutu sobe lica
Pokrivena koprenom
Prosuo je dvadeset kipućih poljubaca po mojoj desnoj
Ruci samo sam ju ponudila kriškom
Zabranjene jabuke
Gledala me raskolačenih očiju drsko i ljubomorno
Upirući prstom na užarene tragove na mojoj
Plahoj koži
Na rubu sam plača.

Kristina Kegljen
Studeni, 2007.

Više Kegljeničine poezije pročitajte ovdje.

Laureatkinja Prozaca za 2007. je Splićanka Sonja Gašperov (1982.). Ta svestrana umjetnica već se iskazala na polju stripa – 2004. godine osvojila je 3. mjesto na natječaju na temu ovisnosti festivala Crtani romani šou. Kratka priča objavljena joj je u nedavno izišloj Bestselerovoj zbirki priča Da sam Šejn. O Sonji više možete saznati posredstvom njezinih blogova - sonjecka.blog.hr i majice.blog.hr.

Algoritam će, za nagradu, objema pobjednicama tiskati rukopise.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 1453 08.03.2009.

KRITIKA 23: Sonja Gašperov

'Cyber Zoo' je vrtoglava vožnja u kojoj se ljudi, zvijeri i kompjuteri vole i umrežavaju. Čitati objeručke, savjetuje naš Boris Postnikov. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu