Page arrow

Beograd je rasadnik hrvatskih domoljuba

Large 626
Ponedjeljak
21.01.2008.

Ljubav je, kažu, nepredvidljiva. Zbog ljubavi smo u stanju učiniti svašta, pa čak se i iz Splita preseliti u Beograd. Upravo to se dogodilo poznatom hrvatskom književniku i kolumnistu Globusa Borisu Dežuloviću koji je, pod ruku sa svojim psićem Cortom, otišao put glavnoga grada Srbije.

Odabranicu svoga srca koja ga je natjerala na tako drastičan potez za sad ne spominje, već se poziva na želju da napokon postane veliki Hrvat što mu u Hrvatskoj nije uspjelo pa je zato otišao u Beograd koji je, kako kaže u intervjuu koji je dao Miloradu Bibiću za Slobodnu Dalmaciju, rasadnik hrvatskih domoljuba: "Ovdje su velikim Hrvatima postali i Stipan Radić i Franjo Tuđman, pa sam - kad ni nakon osamnaest godina nije od mene bilo ni 'u' od Hrvata - u očajanju i ja otišao u Beograd."

Vijesti su dobre. Već nakon par dana vide se prvi rezultati: „Gledam HTV na kablovskoj, družim se s hrvatskim veleposlanikom, navijam za hrvatsku reprezentaciju, u Todorićevim dućanima kupujem Kraševe bajadere i griotte, sa svima se ljubim samo dva puta i plačem kad mi cigani u kafani sviraju 'Vetre s Dinare'. Mislim da ću već negdje do ljeta biti sasvim pristojan Hrvat,“ optimističan je Dežulović.

No, dok Dežulović pokušava postati pristojnim Hrvatom u dalekoj Srbiji zaboravlja na opasnost da prestane biti hrvatskim književnikom i da krene obogaćivati srpski književni korpus. Ako ništa drugo, rastu mu šanse da uđe u lektiru. U svakom slučaju, poželite li mu postati pismo potpore znajte da stanuje, kako kaže, "na raskrižju Hadži Ðerine i Molerove".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu