Četvrtak
10.10.2013.

Alice Munro dobila Nobela

l.o.Extra_large_alice_munro
A+ A-
Niz raznih spekulacija i neobičnih teorija zavjere oko dodjele Nobelove nagrade za književnost napokon je zaključen danas u 13 sati. Naime, Švedska Akademija objavila je da je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade 82-godišnja kanadska spisateljica Alice Munro.
 
Premda Akademija ni ove godine nije nagradila na kladionicama favoriziranog Murakamija, njihova odluka ipak nije iznenađujuća. Možda je i stoga službeno obrazloženje Akademije krajnje šturo. Ono kaže tek da je Munro "majstorska spisateljica suvremene kratke priče". 
 
Munro je rođena 1931. u Ontariju. Počela je objavljivati tekstove 1950-ih, a prvu knjigu objavila je 1968. Postala je najpoznatija po kratkim pričama koje je objavila u brojnim zbirkama, pri čemu valja izdvojiti zbirke Who Do You Think You Are? (1978), The Moons of Jupiter (1982), Runaway (2004), The View from Castle Rock (2006) i Too Much Happiness (2009).
 
Njene tekstove karakteriziraju jasan stil i psihološki realizam zbog čega je neki kritičari uspoređuju s Raymondom Carverom, a neki je nazivaju "kanadskim Čehovom". Priče su postavljene u svakodnevni život, često u malena mjesta, i prikazuju tipične događaje koji imaju sudbonosne posljedice na likove. 
 
Za razliku od lanjskog dobitnika Yana, Munro je već prevođena na hrvatski jezik. Izdavač Oceanmore je tako u posljednje dvije godine na hrvatskom objavio njene zbirke Služba, družba, prošnja, ljubav, brak i Previše sreće
 
izvor: Nobel Prize
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.