Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Dekodirani D'Annunziev kod

Četvrtak
07.02.2008.

Sve vas koji ste čitali Vampira Borisa Perića razveselit će vijest da je nova Perićeva knjiga D'Annunziev kod njen svojevrsni nastavak, a na jučerašnjoj promociji u Booksi najavljen je i teći završni dio koji se tek planira. Tom novom knjigom Perić se zaokružiti svoju priču i zanimanje za krv.

Drugi dio trilogije D'Annunziev kod koji je objavljen u Biblioteci '21' Naklade Ljevak koju uređuje Edo Popović pridobio je, čini se, mnoge koji su je uzeli u ruke.

Jedni od prvih čitatelja bili su Borivoj Radaković i Sibila Petlevski koji su jučer iznijeli svoje dojmove o knjizi, redom pozitivne i afirmativne. Radaković je knjigu smjestio u kontekst recentne književne produkcije, prvenstveno blogerske, koja je hitra, brzopotezna i lakoprobavljiva što nikako nisu pridjevi koji bi se mogli primijeniti na D'Annunzia. Perićeva knjiga dijelom upada u žanr fantastike, kod nas vrlo dobro ispisan, no samo polovicom svog sadržaja, dok je druga polovica jučer uspoređena s poetikom Petera Handkea, temom Perićeva diplomskog rada.

Za Perića je kritika još kod Vampira isticala da je u stanju napisati kompleksan roman koji primarnom motivu vampirizma prilazi iz ponešto drukčijeg, ozbiljnije kuta (Jagna Pogačnik u Jutarnjem listu), a upravo je tu sposobnost potvrdio D'Annunzievim kodom.

Inspiriran pjesnikom Gabrielom D'Annunzijem koji je sa svojom bandom ušao u Rijeku i okupirao je, D'Annunzijem kao svojevrsnim krstiteljem fašizma i pretečom avangarde, Perić piše o Europi, o onom neuhvatljivom i onostranom, o demonskim silama koje vladaju ljudima i prostorom. Knjiga predstavlja alegoriju današnje shizofrene Europe i njezine bipolarne svijesti.

Iako je Perić na promociji proglašen strastvenim kolekcionarom bizarnih literarnih i povijesnih detalja, svoje literane fascinacije čitatelju servira na jednostavan, jasan, zanimljiv i čitak način pa nije potrebno poznavati cijelu povijesnu pozadinu niti lik i djelo Gebriela D'Annunzija kako bi se uživalo u priči.

Vampiri, vampirizam, demonske i sotonističke sile i zavjere, horor, monstrumi, tajni kodovi i ostali pomaknuti motivi i detalji ukopani su duboku u realnost i našu suvremenost - Zagreb, Kringu, Pazin, Rijeku ili Europu.

Boris Perić ne bježi od stvarnosne proze samo joj prilazi iz jednog drugog kuta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu