Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Festival europske kratke priče 2013.

Large fekp plakat
Utorak
21.05.2013.

Festival europske kratke priče (od milja: FEKP) održava se već 12. godinu. Ovaj mali festival svake godine u Zagreb dovodi poznata svjetska imena (kao što su Etgar Keret, DBC Pierre, Cees Nooteboom i dr.) koja čitaju svoje priče u neformalnoj i ugodnoj atmosferi.

Ove godine od 26. do 31. svibnja očekuje nas gostovanje čak dvadesetero svjetskih pisaca iz petnaest zemalja. Najviše gostiju dolazi iz ovogodišnje zemlje partnera: to je Wales iz kojeg će nam se predstaviti Deborah Kay Davies, Jon Gower, Owen Martell i Rachel Tresize.

Od ostalih gostiju valja izdvojiti nekoliko imena: Philippe Claudel (višestruko nagrađen francuski autor i redatelj, najpoznatiji po romanu Sive duše), Paolo Giordano (Talijan, Samoća primarnih brojeva), Josip Novakovich (kanadski i hrvatski pisac, Prvi aprila), Filip David (srpski pisac i scenarist, San o ljubavi i smrti), Alek Popov (bugarski pisac i autor romana Misija London čija je ekranizacija najgledaniji bugarski film u 20 godina) i Rawi Hage (mladi kanadski i libanonski pisac, nagrađivan za romane De Nirova igra i Žohar).

Ove godine FEKP nije ograničen tek na kratku priču, nego bitnu pozornost pridaje i stripu. Tako je šest stripašica imalo zadatak napravit strip table na temelju pojedinih priča. To su redom Lea Kralj Jager, Helena Janečić, Ivana Armanini, Ivana Pipal, Sara Divjak i posebna gošća festivala, engleska autorica Karrie Fransman. Stripašice su radile pod budnim okom iskusnog stripaša Stjepana Bartolića a izložbu njihovih radova moći ćete pogledati u Booksi za vrijeme trajanja festivala.

Festival će se, osim sadržajem, proširiti i prostorno. U Zagrebu će se odvijati na nizu lokacija: u Studentskom centru, u kafiću U Dvorištu, Medijateci Francuskog instituta, Talijanskom Institutu za Kulturu, na Filozofskom fakultetu, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, The Beertiji te, naravno, u Booksi. Festival će se prvi put održati i u Varaždinu gdje će se 29. i 30. svibnja održati u sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog HNK.

Ulaz na festival je besplatan. Cijeli program možete pogledati ovdje. Sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici. Vidimo se na festivalu!

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 4 chika unigwe 05.07.2017.

'Engleski jezik zatire pluralnost afričkih kultura'

Razgovarali smo s Chikom Unigwe, nagrađivanom nigerijsko-belgijskom književnicom koja živi i radi u SAD-u.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 3 blassim 13.06.2017.

'Čistoća umjetnosti je laž'

Razgovarali smo s iračkim piscem Hassanom Blasimom, gostom Festivala europske kratke priče i autorom knjige 'Irački Krist i druge priče'.

Piše: Neven Svilar

Video
Homepage dbc 11.06.2017.

VIDEO: DBC Pierre u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani australsko-britanski književnik.

Piše: Tomislav Augustinčić

Video
Homepage chika 11.06.2017.

VIDEO: Chika Unigwe u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovala je nigerijsko-belgijska književnica.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage 18768526 1323491674353944 7348951488370778726 o 04.06.2017.

'O kolonijalnom nasilju učila sam putem književnosti'

Nigerijsko-belgijska književnica Chika Unigwe gostovala je u Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe'.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage dbc pierre 02.06.2017.

'Književnost je posljednji prostor kršenja tabua'

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani britanski pisac DBC Pierre.

Piše: Tomislav Augustinčić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu