Page arrow

Nepresušni izvori besplatnih knjiga

Large banane
Srijeda
26.03.2014.

Stajali smo ispred velikog knjižarskog izloga i čeznutljivo pogledavali knjige, poredane jednu kraj druge kao voće i povrće, kao gizdavi ananasi ili samozatajni buketi celera. Kao zelenkaste glavice kupusa, u krajnjoj liniji, ili grozdovi tustih banana.

Na koricama nekih od knjiga doista bijahu fotografije voća i povrća, pa odatle možda i ova nesretna prispodoba.

U potrošačkom žaru skupismo sav novac koji smo imali – 42 kune, što je u prosjeku iznosilo 14 kuna po glavi. Mogli smo kupiti samo nekaj od Nesboa ili Ahernice, a od njih već sve imamo. Za većinu ostalih knjiga valjalo je izdvojiti znatniju svotu, a koju mi zbog očiglednog siromaštva nismo imali uza se. Što je najgore, znali smo da nećemo imati ni sutra, niti za šest dana.

"Sirotinjo anarholiberalna i bogu si teška", uzdahnula je Dunja.

"Ne cendraj, Dunjo sa ormara, ja imam rješenje", Ana će njoj.

Htjeli smo ući u tramvaj, ali iskrsnuše kontrolori ZET-a, pa pješice krenusmo za Anom nadajući se da će nas odvesti u nekakvu superjeftinu antikvarnu knjižaru za koju nitko živ ne zna osim nje.

Na kraju, odvela nas je u Booksu, uključila svoj laptop marke Rudi Čajavec, nekaj utipkala i – voilá: kao nekakvom čarolijom pred nama se ukaza stranica s čak 25 izvora potpuno besplatnih knjiga!

Za neke od njih ste čuli i vjerojatno ih i sami pohodite, ali za neke sigurno još ne znate – evo.

izvori: NSK, ebook friendly
foto: Lou

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu