Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Olimpijska književnost

Large 1055
Srijeda
13.08.2008.

Točnosti radi, na početku modernog olimpijskog doba, od 1912. do 1948. godine, olimpijske nagrade dodjeljivale su se i u pet umjetničkih kategorija: arhitektura, književnost, slikarstvo, kiparstvo i glazba.

Međutim, poveznica književnosti i Olimpijskih igara u moderno doba datira barem od 1908. godine. Te je Igre u Londonu obilježio zlosretni talijanski maratonac Dorando Pietri. Uvjerljivo je vodio dva kilometra prije cilja kad je počeo osjećati posljedice golemog umora i dehidracije. Kad je ušao na Shepherd's Bush stadion na kojemu je bilo 75 tisuća gledatelja, bio je toliko umoran (zapravo, toliko izvan sebe) da je krenuo u krivom smjeru. Kad su ga suci preusmjerili, pao je prvi put. Do cilja je pao još četiri puta, a svaki put su mu u ustajanju i nastavku utrke pomagali - suci (i jedan izvjestitelj Daily Maila). Ciljem je prošao prvi, ispred Amerikanca Johnnyja Hayesa. Američki tim odmah se žalio na nedopuštenu pomoć koju je Pietri višekratno dobio u završnici utrke, žalba je usvojena i Pietri je diskvalificiran. Izvjestitelj Daily Maila koji mu je pomogao bio je nitko drugi nego Arthur Conan Doyle, otac Sherlocka Holmesa, dr. Watsona i profesora Moriartija. Taj je Doyle, možda potaknut grižnjom savjesti jer je Pietri i zbog njegovog neopreza ostao bez zlatne medalje, predložio kraljici Aleksandri da talijanskog atletičara nagradi posebnim srebrnim pokalom.

Dorando Pietri pred ciljem
Literarno gledano, najzanimljivije su bile sljedeće Olimpijske igre, one u Stockholmu 1912. godine kada je na Igrama debitirala i književnost. Za književne je (baš kao i za ostale umjetničke) radove bio raspisan međunarodni natječaj, uvjet za sudjelovanje bio je tematska povezanost umjetničkog uratka sa sportom, a nepoznati pjesnički tandem Georeges Hohrod i M. Eschbach poslao je 'Odu sportu'. Žiri je to ocijenio najboljim pristiglim radom i dvojac je postao nešto poput olimpijskog pobjednika u pjesništvu. U stvarnosti, nije se radilo o dvojcu nego o jednom koji je pod pseudonimima poslao svoju odu na natječaj. Zvao se Pierre de Fredy, baron de Coubertin, a do danas je ostao poznatiji kao utemeljitelj modernog olimpizma nego kao pjesnik.

Knjige je pisao (doduše ne i književnost) i britanski atletičar Philip John Baker. Nastupio je na igrama 1912. godine, zatim 1920. u Antwerpenu i 1924. u Parizu. Taj je Baker bio neobično moderan za svoje doba pa je nakon vjenčanja svojem rođenom prezimenu pridodao i suprugino i postao Philip John Noel Baker. Na igrama 1920. godine osvojio je srebrnu medalju na 1.500 metara. Ubrzo potom sve se više posvećivao razoružanju, počeo je pisati knjige o tome, o Ženevskoj konvenciji, zalagao se čovjek za mir u svijetu i do kraja života napisao više nego što mnogi pročitaju. Toliko se zalagao za mir u svijetu da je za to 1959. godine nagrađen Nobelovom nagradom, a do danas je ostao jedini čovjek koji je osvojio olimpijsku medalju i dobio Nobelovu nagradu.

Aleksander Karelin
Među literarno sklonim olimpijcima nikako ne treba zaboraviti ni čudesnog hrvača Aleksandra Kareljina. Taj je ruski kolos harao u najtežoj kategoriji, osvajao je olimpijska zlata u Seulu 1988. godine, zatim 1992. u Barceloni i Atlanti 1996. godine. Punih 13 godina bio je neporažen, jedan je od najdominantnijih sportaša uopće u povijesti sporta, a onda ga je senzacionalno u finalu Igara u Sidneyu pobjedio Amerikanac Rulon Gardner. Da će od Kareljina biti nešto moglo se naslutiti čim se rodio - težio je 6,8 kilograma (čestitke majci i iskreno divljenje na svemu što je morala pretrpiti noseći malenog Aleksandra). No, taj Kareljin iako je izgledao zastrašujuće zapravo je nježna duša. Ne samo da voli čitati poeziju, nego ju i piše, voli operu (posebno Musorgskoga) i - balet. Ni politika mu nije strana pa je tako već treći mandat zastupnik u Ruskoj Dumi i to kao zastupnik Putinove Ujedinjene Rusije i član Odbora za vanjsku politiku.

Tihomir Ponoš

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa otvorena 002 18.08.2016.

Olimpijske igre ispred Bookse

Prve Olimpijske igre održane su na borilištima ispred Martićeve 14D, a u najtežoj disciplini za Booksu je nastupio redar Damjan.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu