Page arrow

Revija malih književnosti: Makedonija

Large rmk plakat
Srijeda
09.10.2013.

Deveta po redu Revija malih književnosti predstavlja desetero mladih književnika i književnica iz Makedonije. Revija je zamišljena kao festival koji predstavlja suvremena autore iz zemalja regije koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj još nisu objavljene knjige.

Posao odabira gostiju ove je godine odradio poznati makedonski pisac i profesor književnosti Venko Andonovski prema čijem izboru u Zagreb dolaze Andrea Jankovski, Kalina Maleska, Žarko Kujundžiski, Vladimir Martinovski i Ivan Antonovski, dok katalog Revije donosi prijevode tekstova Rumene Bužarovske, Igora Krajčeva, Zvonka Taneskog, Snežane Mladenovske Anđelkov i Jovice Tasevskog - Eternijana.

Program Revije malih književnosti:

Četvrtak, 17.10.2013. u 19h, Booksa
Otvaranje Revije
Sudjeluju: Venko Andonovski i Kruno Lokotar
Čitaju: Ivan Antonovski i Vladimir Martinovski
Moderira: Miljenka Buljević
Glazba: Čipkice

Petak, 18.10.2013. u 19h, Booksa
Edo Popović razgovara sa Žarkom Kujundžiskim
Ivana Simić Bodrožić razgovara s Kalinom Maleskom
Dinko Telećan razgovara s Andreom Jankovskim
Nakon razgovora autori čitaju svoje tekstove

Dosadašnje Revije: Bosna i Hercegovina (2005.), Slovenija (2006.), Crna Gora (2007.), Bugarska (2008.), Srbija (2009.), Rumunjska (2010.), Kosovo (2011.) i Grčka (2012.).

Tekstove makedonskih književnika preveli su studenti južne slavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Ivice Bakovića, a dizajn Revije potpisuje Mario Udženija.

***

Andrea Jankovski rođen je 1982. u Skopju. Studirao je na Katedri za makedonsku i južnoslavenske književnosti. Nakon višegodišnjeg pisanja novela objavljena mu je knjiga Novele koje nemaju namjeru to biti (2010). Radi u izdavačkoj kući 'Kultura'.

Kalina Maleska rođena je 1975. u Skopju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu 'Blaže Koneski' u Skopju engleski jezik i književnost te opću i komparativnu književnost. Na istom je fakultetu magistrirala i doktorirala i danas se bavi prevođenjem i radi kao asistentica za književnost pri Katedri za engleski jezik i književnost. Objavljene su joj dvije zbirke novela, Nesporazumi i Imenovanje insekta, roman Bruno i boje (s kojim je 2007. ušla u najuži krug za Roman godine Utrinskog vesnika) te drama Događaj među zbivanjima, prevedena na engleski. Djela su joj objavljena u više makedonskih i međunarodnih časopisa.

Rumena Bužarovska rođena je 1981. u Skopju. Objavila je dvije zbirke pripovjedaka Črčke (2007.) i Osmica (2010). Autorica je studije o humoru u suvremenoj američkoj i makedonskoj pripovijetci O smiješnom: teorije humora kroz prizmu novele (2012). Pripovijetke su joj u njemačkom prijevodu objavljene u časopisima Lichtungen, Ostragehege i Wespennest, a u srpskom prijevodu u izdanju Kikinda Short (2009) te časopisima Treći trg i Beton. Bila je stipendist KulturKontakta iz Beča (2006), Internationales Haus der Autoren iz Graza (2008) i Krokodila iz Beograda (2013). Bavi se prevođenjem s engleskog i predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skopju.

Vladimir Martinovski rođen je 1974. godine. Radi kao profesor na Odsjeku za opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu Sveučilišta 'Sv. Kiril i Metodij' u Skopju. Od 2009. do 2012. bio je predsjednik Društva komparativne književnosti Makedonije. Autor je brojnih studija o pjesništvu i likovnoj umjetnosti, zbirki haiku pjesama Morska mjesečina (2003.), Skrivene pjesme (2005.), I voda i zemlja i vatra i zrak (2006.) i Jeka valova (haibuni, 2009.), zbirki pjesama Kvarteti (2010.) i Prije i poslije plesa (2012.), zbirke pjesama u prozi Poveži i pričekaj (2011.) te suautor zbirke kratkih priča Po Europi (2012). Dobitnik je prve nagrade na Natječaju za kratku priču novina 'Nova Makedonija' 2009. te nagrade 'Braća Miladinovci' na Struškim poetskim večerima 2010. 

Igor Krajčev rođen je 1981. u Velesu. Diplomirao je makedonsku i južnoslavenske književnosti te makedonski jezik, a trenutno je magistrant na Odsjeku za makedonsku književnost na Filološkom fakultetu 'Blaže Koneski' u Skopju. Objavio je zbirku postmodernističke poezije Realnosti (2005.), prvi makedonski epsko-fantastični roman Ratnici i heroji (2007.) te roman Tri sekunde (2009.). Od 2010. član je organizacijskog odbora međunarodne poetske manifestacije 'Racinovi susreti' te organizator međunarodne poetske manifestacije 'Dječji Racinovi susreti'. Zastupljen je u antologiji suvremene makedonske poezije i proze Vjetar nosi lijepo vrijeme. Autor je kritičkih i stručnih tekstova koje objavljuje u brojnim književnim časopisima. Dobitnik je prestižnu nagrade 'Prozni majstori' 2013. za drugo izdanje romana Ratnici i heroji. Radi kao voditelj knjižnice 'Goce Delčev' u Velesu.

Zvonko Taneski rođen je 1980. Doktor je humanističkih znanosti i sveučilišni profesor. Autor je zbirki pjesama Otvorena vrata (1995.), Zbor gnjilog lišća (2000.), Greben (2003.), Čokolada u portfelju (2010.) i Nježnosti bez garancije (2012., nagrada 'Bijela svitanja'), triju znanstvenih monografija i velikog broja lingvističkih, književnih i kulturoloških članka. Djela su mu prevedena na engleski, talijanski, slovenski, srpski, hrvatski, albanski, bugarski, ukrajinski, esperanto i slovački. Dobitnik je više književnih i znanstvenih nagrada u Makedoniji i inozemstvu. Počasni je član Kluba neovisnih pisaca u Slovačkoj i slovačkog PEN-a, te redovni član Neovisnih pisaca Makedonije. Bavi se i književnim prevođenjem.

Žarko Kujundžiski rođen je 1980. u Skopju. Diplomirao je na Odsjeku za opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu 'Blaže Koneski' gdje je i magistrirao. Radio je kao novinar, urednik elektroničkog časopisa, copywriter i press-koordinator Međunarodnog festivala filmske kamere 'Braća Manaki' u Bitoli. Član je Društva makedonskih pisaca od 2012. Autor je romana Spectator (2003.), Amerika (2006), Nađeno-izgubljeno (2008.) i Skopje i sve je moguće (2012.), zbirki pjesama Susan (2008., pod imenom Jessie Blaise) i Moja Susan ponovno djevojka (2011.), drame Andrew, ljubav i druge nepogode (2004.), zbirke priča 13 (2010.) te studije Najkraće dugo (2012.). Djela su mu prevedena na engleski, poljski, srpski, hrvatski, slovenski, bugarski, ukrajinski i albanski, te objavljena u brojnim antologijama makedonske književnosti. Zastupljen je u renomiranoj antologiji Najbolja proza Europe 2013. Dobitnik je brojnih nagrada. Piše i objavljuje kolumne, recenzije, kritike, osvrte i eseje o književnosti, filmu te drugim kulturološkim i društvenim temama u svim važnijim novinama i časopisima u Makedoniji i inozemstvu. Samostalan je umjetnik-pisac i glavni urednik u izdavačkoj kući Antolog u Skopju.

Snežana Mladenovska Anđelkov rođena je 1977. u Skopju. Diplomirala je na Odsjeku za filmsku i televizijsku montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti. Magistrirala je na FDU (filmski studiji) čime je postala magistar umjetnosti iz područja filmske i televizijske montaže. Ima trinaestogodišnje radno iskustvo u montaži i postprodukciji na televizijskoj kući Telma i manjim produkcijskim kućama, s posebnim naglaskom na dokumentarnom filmu.

Ivan Antonovski rođen je 1990. u Skopju. Autor je nekoliko zbirki pjesama, jednog proznog djela te brojnih studija iz područja povijesti književnosti, hermeneutike i kulturologije. Pjesnička zbirka Kad sam te molio da porasteš objavljena mu je na bugarskom i srpskom jeziku, a brojne pjesme prevedene su mu na engleski, turski, ukrajinski, hrvatski, albanski, bugarski i srpski. S Vesnom Mojsovom-Čepiševskom priredio je antologiju najmlađe makedonske poezije i proze Vjetar nosi lijepo vrijeme.  Bavi se prevođenjem pjesama južnoslavenskih pjesnika. Radio je kao kolumnist na Makedonskom radiju, vanjski suradnik obrazovnog programa Makedonske televizije i vanjski suradnik više tiskanih medija. Trenutno je jedan od urednika prvog makedonskog elektroničkog tjednika za kulturu 'Reper'. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada. Od 2009. najmlađi je član najstarijeg makedonskog društva, Društva pisaca Makedonije (DPM). 

Jovica Tasevski – Eternijan rođen je 1976. u Skopju. Diplomirao je opću i komparativnu književnost na Filološkom fakultetu 'Blaže Koneski' u Skopju. Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 'Sv. Kliment Ohridski' u Skopju, urednik je časopisa za književnost, kulturu i umjetnost 'Stremež' iz Prilepa te stručni savjetnik za makedonsku poeziju na međunarodnom pjesničkom projektu 'The Other Voices'. Аutor je knjiga poezije Nešto se čuje (1995.), Vizije. Glagol (1997.), Veda (1998.), Klatno (2001.), Nebeske straže (2004.), Sintaksa svjetlosti (2008.) i Ishod (2012.) te zbirki književnih kritika, eseja i studija Postojano, plima (2000.) i Smjerovi i ogledi (2006.).  Sastavio je antologiju mlade makedonske poezije Nеidentificirana nebeska dojka (2001.). Po motivima njegove poezije u Nacionalnom kazalištu 'Јоrdan Hadži Konstantinov - Džinot' (Veles) 2005. izvedena je predstava Nebeske straže. Dobio je indijsko pjesničko priznanje 'Očaravajući pjesnik', za izuzetan doprinos suvremenoj poeziji. Član je Društva pisaca Makedonije, Britanskog pjesničkog društva i Svjetskog pjesničkog društva te počasni član Australskog pjesničkog društva.

***

Revija malih književnosti ove se godine provodi uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Zaklade Kultura nova.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage revija 1 22.10.2015.

Čudnovati žanrovi Baltika

Kako se prva večer Revije malih književnosti primicala kraju, tako je maglovit pojam 'baltičke književnosti' počeo poprimati jasne konture. 

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage 399131951 dd2895c2fe z 30.10.2014.

Iz kuta

Autor: Eljan Tanini (Revija malih književnosti 2014, Albanija)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu