Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Umro Ray Bradbury

Large bradbury
Četvrtak
07.06.2012.

Za razliku od brojnih pisaca koji su stekli slavu tek nakon smrti, Ray Bradbury je već tokom svog života bio prepoznat kao jedan od najvećih pisaca SF proze, najpoznatiji po romanu Fahrenheit 451. Taj roman, zajedno s njegovim drugim djelima kao što su Marsijanske kronike i Ilustrirani čovjek, u svijet budućnosti smjestio je niz političkih strahova i užasa Bradburyjeve (i svake druge) generacije.

Bradbury je tokom svog života dobio brojne nagrade za svoje romane i scenarije, među kojima su O Henry Prize, Emmy, Pulitzerovo priznanje i brojne druge nagrade. Umro je u 91. godini, a tjedan dana prije smrti napisao je esej u kojem je objasnio gdje je pronalazio inspiraciju za svoje pisanje. Jedan od najneobičnijih poticaja na pisanje bio je događaj u kojem se 12-godišnjem Rayu Bradburyju na sajmu obratio performer Mister Electrico i rekao mu: "Živi zauvijek!" Bradbury je odlučio ostvariti to proročanstvo pišući knjige. U tom smislu, premda je umro, proročanstvo neobičnog Mister Electrica zaista se obistinilo.

izvor: The Guardian i Novi list
foto: eoshea

Možda će vas zanimati
Književne svilarije
Homepage 6294683932 e697a85c98 z 27.03.2014.

Biblioteka kao granica svijeta

Ljudske civilizacije neprestano su gradile knjižnice da bi ih zatim ponovo pretvarale u prah i pepeo.

Književne svilarije
Homepage bookburn 09.01.2014.

Različiti svjetovi u novoj godini

Asimov je najavio da će najveći problem u 2014. biti dosada, ali Bradbury je znao da nas očekuju 'zanimljiva' vremena.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu