Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Balkanski anarhistički sajam knjiga

Large 324719650 554001359951146 7866457455786646428 n

Foto: Facebook.

Petak
13.01.2023.

Veselimo se podijeliti ovaj poziv za sudjelovanje na Balkanskom anarhističkom sajmu knjiga, pogotovo kada je u pitanju njegova važna, dvadeseta obljetnica. I to pod parolom: Preko zidova nacionalizma i rata!

Idući Balkanski anarhistički sajam knjiga (BAB) održat će se od 7. do 9. srpnja 2023. godine u Ljubljani. Nakon brojnih putovanja diljem balkanskih zemalja, ovo petnaesto izdanje sajma istovremeno će obilježiti i dvadeset godina od njegovog nastanka, odnosno od njegova prvog izdanja također u Ljubljani 2003. godine.

Organizacijski odbor sajma tako želi iskoristiti priliku za organiziranjem jakog međunarodnog anarhističkog sastanka na kojemu će se sudionici moći posvetiti važnim pitanjima našeg vremena, u kontekstu promišljanja kolektiviteta i stvaranja daljnje perspektive organiziranja i borbe. Sajam je ujedno i alat za jačanje različitih organizacija i grupa, međusobnih odnosa i mreža na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Trenutno stanje stvari na globalnom nivou daje dodatnu hitnost u namjeri da se radikalno promijeni društveni sistem u budućnosti. Jasno je da kapitalistički sistem – baziran na porobljavanju, eksploataciji, dominaciji i u skladu sa ostalim oblicima represije poput rasizma ili nacionalizma, patrijarhata i seksizma – uništava naš život, naša društva i okolinu. Sve skorašnje krize, stalno pojačavanje napada kapitala protiv najširih slojeva, radikalizacija policijske represije i državnog nasilja, i konačno militarizacija i rat, potvrđuju stav organizatora da je kapitalizam – kriza

Balkan sa svojom specifičnom poviješću u ovom aspektu nije drugačiji. Iskusio je svu brutalnost rata, nacionalizma i tranzicije u kapitalističku ekonomiju u bivšoj Jugoslaviji, bio je primoran da postane laboratorij neoliberalne politike (najočiglednije takvo iskustvo je iz perioda ekonomske krize od 2008. do 2012. u Grčkoj), a trenutno je svjedok smrtonosnih rezultata Europske granične i migrantske politike, dok proživljava dezintegraciju društva s alijenacijom i individualizacijom, najekstremnije primijenjenom u praksama društvenog kanibalizma.

Ovakav tip analize i artikulacije anarhističkog pokreta osnova su političke mobilizacije BAB-a i aktivnosti u kontekstima u kojima smo eksploatirani i represirani – u našim školama, na našim radnim mjestima i u našim četvrtima. No kako stvoriti nove pokrete, nove borbene strukture i strukture solidarnosti, kao i društvene i autonomne prostore u kojima se mogu razvijati alternativne prakse organizacije i života? Kako biti uspješan u stvaranju kontra-moći potrebne za stvarnu promjenu? 

Mnogo je tema za promišljanje, stoga se pozivaju svi predstavnici međunarodnog anarhističkog i antiautoritarnog pokreta s područja Balkana, Europe i drugih kontinenata da se pridruže procesu organizacije ovog događaja na svim nivoima i sudjeluju u planiranju njegova programa. 

Za više informacija posjetite službenu internetsku stranicu, a organizatore možete kontaktirati putem emaila bab2023@riseup.net.

Gradeći solidarnost i otpor!

Izvor: Balkan Anarchist Bookfair.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu