Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Booksina radionica kratke priče - otvorene su prijave!

Ponedjeljak
11.09.2023.

Dobro ste čuli – otvorena je nova sezona Booksinog programa, a to znači da je vrijeme i za novi ciklus Booksine kreativne radionice pisanja kratke priče! Naš dragi Zoran Ferić se povukao s mjesta voditelja radionice, ali ne brinite, u odličnim ste rukama: radionicu od ove sezone vodi Goran Ferčec.*

Zato, naoštrite svoje olovke, potražite zaboravljene Word dokumente svojih priča i pustite mašti na volju – otvorene su prijave za radionicu!

Ako pišete prozu i želite izbrusiti svoje vještine, ako želite dobiti kvalitetan i konkretan komentar na svoje pisanje, ako želite brusiti svoj talent pomoću zadaća, vježbi i komentara u grupnoj dinamici, onda je naša radionica pisanja kratke priče pravo mjesto za vas. Nemojte čekati, napišite email i pošaljite nam prijavu na booksa@booksa.hr!

Radionica će trajati dva mjeseca, od početka listopada do sredine prosinca. Organizirana je u deset termina (ponedjeljkom navečer) i osam spisateljskih zadataka. Cijeli će proces kulminirati javnim čitanjem priča nastalih na radionici, a one će potom biti objavljene i na portalu Booksa.hr. Ako vas zanima kakve priče nastaju na radionici, radove prethodnih generacija polaznika i polaznica pronađite ovdje.

Budući da je broj mjesta ograničen, potrebno je poslati prijavu na adresu booksa@booksa.hr. Ona treba sadržavati vašu kratku biografiju i vlastiti prozni tekst ne duži od pet kartica. Prijave možete slati najkasnije do nedjelje 24. rujna 2023. u ponoć s naznakom "Za radionicu kreativnog pisanja".

Pohađanje radionice je uz kotizaciju, koja je za studente, nezaposlene i umirovljenike reducirana. Za sve dodatne informacije, ili ako imate pitanja, javite nam se na istu e-mail adresu.
Veselimo se vašim prijavama!

*Poslije dvadeset godina vođenja radionice, naš voljeni Zoran Ferić prepušta vodstvo radionice svom izvrsnom kolegi i dramaturgu Goranu Ferčecu. Fero, hvala! <3 Gorane, dobrodošao! 

Goran Ferčec diplomirao je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2016. godine u statusu je slobodnog umjetnika. Od ljetnog semestra 2022. godine docent je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.  Radi kao pisac, dramaturg i suradnik na izvedbenim i kazališnim projektima. U Zagrebačkom kazalištu mladih 2015. premijerno je izveden njegov tekst Pismo Heineru Mülleru u režiji Bojana Đorđeva. Izvedbeni tekst Radnice u gladovanju premijerno je izveden 2014. u sklopu projekta „Vor den Hunden“ u koprodukciji izvedbene skupine fringe ensemble iz Bonna i Schaubühne Lindenfels iz Leipziga. U Zagrebačkom kazalištu mladih 2017. godine Radnice u gladovanju premijerno su postavljene u režiji Olje Lozice. Autor je tekstova za predstave Ispravci ritma i Rad panike, izvedbene skupine BADco. Izvedbene, teorijske tekstove i eseje objavljivao u domaćim i stranim magazinima; Frakcija, Zagreb; TkH-TeorijaKojaHoda, Beograd; Kretanja, Zagreb: Scena, Novi Sad: Kazalište, Zagreb: Buchkultur, Beč, te na Trećem programu hrvatskog radija. Autor je romana O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća i Ovdje neće biti čuda, knjige eseja Priručnik za jučer i zbirke izvedbenih tekstova Prekovremeni rad. U suradnji s vizualnim umjetnikom Sinišom Ilićem, objavio je knjigu Rad panike u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta.

Možda će vas zanimati
Booksina radionica kratke priče
22.02.2022.

Marina kuća

Priča Ane Dević nastala u sklopu Ferićeve radionice počinje ovako: 'Dok sjeda na vlažnu travu Mara je na trenutak zaboravila na rat.'

Kritike
15.02.2022.

Prozori u živote koje je pojela povijest

Goran Ferčec je romanom 'O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća' visoko podigao estetsku ljestvicu, podarivši nam tekst precizne i logične kompozicije, dinamičnog ritma, raznovrsnog registra i raskošne motivike.

Piše: Maja Abadžija

Booksina radionica kratke priče
14.02.2022.

Nikad nije kasno za 16 E i F

Priča Ane Lozica nastala u sklopu Ferićeve radionice: 'Gledamo se. Prepoznajemo se, iako se ne poznajemo. Mi smo potpuni stranci, ali osjećam da nikad u životu ni sa kime nisam bila tako bliska kao s 16 F-om.'

Booksina radionica kratke priče
07.02.2022.

Što čini čovjeka?

"Jedna velika crvena lopta na napuhavanje. Napuhuje se ili ispušta zrak iz sebe, odbija se od zidova. Pod naponom je iako guma navodno ne provodi struju. Kad je prebrišemo, blista, uglačana i svijetla, ali uvijek se brzo zaprlja." Donosimo priču Ivana Markote nastalu na Ferićevoj radionici kratke priče. 

Booksina radionica kratke priče
31.01.2022.

Prosula sam

Priča Maje Vrbanc nastala na Ferićevoj radionici kratke priče: 'Prosula mi se ljubav dok sam u času točila neke druge opijate. Falilo mi je okusa pa sam samu sebe uvjerila da je oštar miris bolji nego ništa.'

Booksina radionica kratke priče
24.01.2022.

Ljudi smo

Priča Borne Sora nastala na Ferićevoj radionici kratke priče počinje ovako: 'Tog jutra spustila se gusta magla na Jasenovac. Gospodin Kraus pratio je čuvara od svoje barake do administrativne zgrade čisto po zvuku.'

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu