Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Brzinski izlet prije godišnjeg

Large dan dumitriu 3w1xbugj4ds unsplash

Dan Dumitriu, 'Unsplash'.

Petak
08.07.2022.

Slatka bezbrižnost, sol na koži, (ne)ostvarena ljubavna romansa... Sve nas to asocira na ljeto i, moramo priznati, mami iz uredskih stolica. Bili smo baš nestrpljivi i, barem nakratko, odlučili otputovati i prije godišnjeg! 

Spakirali smo kofere i na posebnom Google mapsu locirali knjige autorica s kojima ćemo provesti ovaj brzinski književni izlet. Kriterij kojim smo se vodili, koji nas je uostalom i motivirao na ovo putovanje, upravo je ljeto. Dakle, vrijeme radnje: ljeto, a mjesta ćemo otkriti putem.

Vjerujemo da nitko neće imati ništa protiv ako cruising započnemo na francuskoj rivijeri i posjetimo jedan književni klasik. Dobar dan, tugo je kratki roman autorice Françoise Sagan koji je u trenutku objave 1954. godine podigao priličnu prašinu u francuskoj javnosti. Što zbog svoje tematike i provokativnosti, što zbog fenomena snažnog autorskog glasa koji se pojavio niotkuda. Autorica je dotad bila posve anonimna devetnaestogodišnjakinja, a ovaj roman preko noći joj je priskrbio slavu i postao međunarodnim hitom.

Roman je ispripovijedan iz vizure mlade Cécile koja odsjeda u otmjenoj vili u blizini Cannesa s ocem Raymondom. Ljetnu dokolicu uskoro će uzburkati mreža manipulativnih igara koja se zapetljava dolaskom modne dizajnerice Anne, dok je u vili i Elsa, aktualna Raymondova ljubavnica... Mon dieu!

"Djevojku iz 1958." opisuje, problematizira i rastvara još jedna uspješna francuska spisateljica Annie Ernaux u romanu Djevojačke uspomene. U ovoj autobiografskoj prozi autorica rekonstruira spomenuto ljeto koje ju je formativno obilježilo na više načina, a u sebi prožima pitanje ženske i tjelesne slobode, traume, emancipacije, naposljetku i društvenog konteksta jednog vremena. Nećemo spojlati ako kažemo da jedva čekamo svaki prijevod ove vrsne autorice. 

Književni Google potom nas baca u Grčku i ne možemo se žaliti. Slojeviti roman o majčinstvu i teškim odlukama, pitanju slobode i odgovornosti, nabrojimo samo neka, ispisala je Elena Ferrante u romanu Mračna kći. Protagonistica Leda na ljetovanju je u mjestašcu na Jonskom moru. U trenutku kada na plaži primijeti mladu majku Ninu i njezinu veliku napuljsku obitelj, ni ne sluti razorne posljedice koje će na nju ostaviti taj susret. Za konstruktivnu ljetnu raspravu s prijateljima, ovom romanu dodajte i redateljski prvijenac Maggie Gyllenhall s Olivijom Colman u glavnoj ulozi koji je kritika pozitivno ocijenila. 

Naše putovanje dovelo nas je i do nedavno objavljenog romana U kasno ljeto Magdalene Blažević. Roman počinje posvetom Stanovnicima sela Kiseljak u spomen na 16. kolovoza 1993. i iz perspektive djevojčice Ivane progovara o mučnoj temi rata, svakom porazu čovječnosti. U opisu romana stoji da se "čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove." Budući da je autoričina prethodna zbirke priča Svetkovina ostvarila zapažen uspjeh, radoznalo ćemo pratiti književnu putanju i ove knjige.

Putovanje smo započeli stranim klasikom, završit ćemo ga domaćim. Palimo žmigavac i skrećemo prema poeziji Andriane Škunca, pjesnikinje koja je na našoj sceni prisutna već četiri desetljeća. Njezino ime postalo je sinonim za tzv. poetiku otočnosti, posebice poeziju ispjevanu otoku Pagu, u kojoj se na različite načine premrežuje pitanje prirode i kozmosa, intimnog i društvenog. Koju god od njezinih zbirki odabrali, nećete pogriješiti, a čak četiri su od vas udaljene samo jedan klik.

Mi smo se osvježili na ovom kratkom putovanju, a vama mašemo do koje slične prigode!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu