Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dodijeljen je Booker

Large 1500x500
Petak
04.06.2021.

Utrka za ovogodišnji međunarodni Booker, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje autorima i prevoditeljima najboljih djela prevedenih na engleski, službeno je gotova. Booker je dodijeljen romanu At Night All Blood is Black Davida Diopa.

Diop (1966.) francuski je književnik senegalskog porijekla te profesor književnosti. Ova Bookerom nagrađena knjiga njegov je drugi roman, a u njemu progovara o iskustvima senegalskih kolonijalnih trupa u rovovima tijekom Prvog svjetskog rata dok se bore na strani Francuske. U pisanju prožima ratnu i kolonijalnu povijest, a inspiraciju je pronašao u iskustvima svog pradjeda. 

Roman je jedno od najhvaljenijih recentnih francuskih djela, a ušlo je u izbor za desetak najuglednijih književnih nagrada u Francuskoj. Napomenimo i to da je Diop prvi francuski dobitnik međunarodnog Bookera, a nagradu je podijelio s prevoditeljicom Annom Moschovakis.

Ovogodišnji Booker bio nam je posebno napet jer se u širem izboru, podsjetimo, bila našla Booksina suradnica i prijateljica, palestinska književnica Adania Shibli koju smo ugostili na Reviji malih književnosti 2017. i uvrstili u antologiju suvremene književnosti Levanta, a koja je prošle godine, zajedno s Miljenkom Buljević, kurirala temat Povratak imaginacije.


Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu