Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dramsko-književna večer: 'Romanipe – Iz sjene na svjetlo'

Large dizajn bez naslova   2023 12 12t113245.874

Naslovnice knjiga.

Utorak
12.12.2023.

Nije li cijeli svijet jedna soba za sve nas?

Jedno je od važnih pitanja koje se provlači kroz zbirku Romanipe - Iz sjene u svjetlo, a tiče se života u/na jednom zajedničkom prostoru.

Nakon dva uspješna tiskana izdanja zbirka će uskoro postati dostupna i u digitalnom obliku, a tim povodom će se u četvrtak, 14. prosinca 2023. godine s početkom u 18 sati održati dramsko-književna večer u Romskom edukacijsko-kulturnom centru. Priče iz zbirke čitat će Barbara Vicković i Mirta Zečević, članice glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Zbirka Romanipe – iz sjene na svjetlo obuhvaća deset narativno-novinarskih priča Roma i Romkinja nastalih nizanjem njihovih sjećanja iznjedrenih naknadnim sagledavanjem prošlosti, pružajući na taj način široj čitateljskoj publici mogućnost da se sa njima saživi. Romanipe, tema i naslov ovog izdanja, označava sveukupni romski identitet i duh, a "umjetnost života" i opstanak njegov su važan dio, kao i svijest o pripadanju romskoj zajednici, unatoč razlikama. Urednice ove knjige, Maja Grubišić i Selma Pezerović, ističu višedimenzionalnost priča koje se mogu čitati i proučavati kako u romskoj zajednici, tako i izvan nje, pružajući osebujno iskustvo u "ja" formi.

U iscrpnom tekstu o zbirci urednica Selma Pezerović piše sljedeće:

"Neuništivim duhom i kreativnom energijom u svom su životu preokrenuli razočaranje u poticaj, strah u hrabrost, a poraz u pobjedu. Oni nam otvaraju uvide u to kako svi zajedno možemo biti bolji ljudi, kako jedni o drugima trebamo brinuti, težiti međusobnom razumijevanju i stvaranju odnosa suradnje i prijateljstva te smo upravo o tome često razgovarale na sastancima u mirnoći bašče u nekom od gradskih vrtova. Spoznaja o bogatstvu svijeta u našim različitostima i empatija trebale bi biti ugrađene u temelje svakog društva koje teži humanosti i mirnom razvoju suživota ljudi u koegzistenciji s prirodom. Na takvim postavkama gradi se i prijateljstvo, a iz njega je, između ostalog, nastala i ova knjiga." 

Više o nastanku zbirke i njezinim tekstovima, učinku koji bi mogla proizvesti, kao i o romskom identitetu, predrasudama i rasizmu, saznajte u epizodi Booksina podcasta Literatura u migraciji kada su se Tomislavu Augustinčiću u studiju pridružili novinarka i urednica Selma Pezerović i dr. sc. Ljatif Demir, profesor na studiju romistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za romski jezik.

Poslušajte kako zvuče ove priče u interpretaciji uživo!

Izvor: Savez Roma u RH 'KALI SARA'.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu