Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Large novo

Foto: Institut français de Croatie

Srijeda
26.04.2023.

Studentice i studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru imaju ozbiljan zadatak: mjesecima se vode rasprave o tome tko će dobiti drugu Nagradu Goncourt u hrvatskom izboru.  

Proglašena prvi put 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Akademija Goncourt svake godine početkom studenog nagrađuje najbolji roman na francuskom jeziku objavljen u Francuskoj.

Od 1998. godine, zemlje koje to žele, također mogu organizirati svoj vlastiti izbor nagrade, i to pridruživanjem inicijativi Međunarodni izbori Goncourt pod okriljem Akademije. O izboru za nagradu odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu posljednjeg izdanja nagrade, dok se jedan lokalni partner nakladnik obvezuje objaviti pobjednika na jeziku te zemlje. 

Od siječnja ove godine dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čita i sa svojim nastavnicima radi na 4 romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2022. godine. To su redom: Vivre vite Brigitte Giraud (prošlogodišnja dobitnica), Les presque sœurs Cloé Korman, Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija i Une somme humaine Makenzyja Orcela.

U srijedu, 3. svibnja 2023. studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zadru kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru Nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Kneževoj palači u Zadru u okviru književne priredbe kojoj će nazočiti francuski književnik Jean-Marie Laclavetine te Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog intituta u Hrvatskoj i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Dodjelu i razgovor s Jean-Mariejem Laclavetineom možete pratiti uživo na Facebook i YouTube stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Detalji o programu nalaze se ovdje, a odvijat će se na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod.

Veselimo se saznati koju ćemo od navedenih knjiga čitati u hrvatskom prijevodu!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu