Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

'Edo Budiša' za Tamaru Bilankov

S naslovnice knjige.

Srijeda
12.06.2024.

Dobitnica ovogodišnje književne nagrade Istarske županije 'Edo Budiša' je Tamara Bilankov za debitantsku zbirku priča Iz kuće po kojoj pada kiša.

Tako je odlučio žiri u sastavu: Vanesa Begić, Roberta Špoljarić, Boris Koroman, Zoran Damjanović i Neven Ušumović, a evo i obrazloženja: 

"Iz kuće po kojoj pada kiša Tamare Bilankov zbirka je od šesnaest priča. U dijalogu s tekstovima ilustracije su Ivane Pipal. Bilankov je interdisciplinarna umjetnica koja se, osim književnošću, bavi i animacijom, videom, novim medijima i likovnom umjetnošću što se u njenim pričama očituje u fascinantnoj vizualnoj imaginaciji i u izrazito konceptualnom pristupu naraciji.

Iako između pojedinih priča nalazimo motivske, pripovjedne i žanrovske poveznice, autorica čitatelja do kraja zbirke iznenađuje stalnom izmjenom pripovjednih postupaka, značenjskim pomacima i ponajviše začudnim, ironičnim i satiričnim humorom. Njezine su junakinje djevojčice i žene, ali i kraljevi, grobari, ptice, prasice, zečevi i lisice. Dječja mašta ide do propitivanja božanske egzistencije, basne dobivaju distopijski karakter, a motorika znanstvenofantastičnog pojmovnika zaustavlja se psovkom i žargonskim izrazima. Hladnoću i prazninu školskih učionica, administrativnih ureda i zatvora zapljuskuju valovi nesputane, groteskne, 'divlje' imaginacije."

O knjizi je za portal Booksa.hr pisala Sara Tomac koja kaže sljedeće: 

"Gotovo sve likove iz priča prožimaju određena egzistencijalna tjeskoba, neprilagođenost i neostvariva žudnja za samospoznajom. Iz kaosa svijeta u kojem žive nastoje izvući značenje i naći svoje mjesto, međutim, na tom putu priječe im se mijenjajuća priroda društva, apsurdi birokratskih zavrzlama, nerazumijevanje okoline i sistemska potlačenost. Njihovi se napori izjalovljuju usprkos povremenim, uzaludnim, bljeskovima nade, i pobijeđeni se likovi na kraju priča vraćaju u stanje od kojeg su grčevito pokušavali pobjeći. Autorica priče gradi s nemalo ironije, srčano se rugajući sustavu i njegovim protagonistima, što ih čini zabavnima i pitkima te mnogo probavljivijima od njihove nefiktivne inspiracije. (...)

Usprkos svojevrsnom gorkom okusu koji zbog nužnog suočavanja s vlastitom tjeskobom i upitnom sudbinom svijeta čitanje zbirke ostavlja, imaginativno i svježe pripovijedanje Tamare Bilankov ipak je prvenstveno uzbudljivo i privlačno čitateljsko iskustvo."

U finalu su se našla i dva sljedeća naslova: Habia Rubica Marije Marković Kitovi koji imaju drugačije frekvencije Olivere Mitić

Godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana 'Edo Budiša' dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958. – 1984.). Nagrada se dodjeljuje autoricama i autorima do 35 godina starosti kojima je u protekloj godini objavljena zbirka kratkih priča, a sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i jednokratne novčane nagrade od 1.000 eura. 

Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnje dobitnice i dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić, Ana Schnabl, Luiza Bouharaoua, Almin Kaplan, Igor Ivko i Sara Kopeczky.

Čestitamo!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu