Page arrow

Finalisti Bookera

Large 210421 twitter banner
Četvrtak
22.04.2021.

Znamo tko ulazi u završnu, finalnu trku za ovogodišnji međunarodni Booker, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje autorima i prevoditeljima najboljih djela prevedenih na engleski.

Rastužilo nas je među njima ne vidjeti Booksinu dragu gošću, suradnicu i prijateljicu, palestinsku književnicu i teoretičarku Adaniu Shibli koju smo upoznali na Reviji malih književnosti 2017. i uvrstili u antologiju suvremene književnosti Levanta – Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju, a koja je prošle godine, zajedno s Miljenkom Buljević, kurirala temat Povratak imaginacije u sklopu kojeg smo objavili tekstove koji pomažu zamišljati manje monstruozne oblike zajedništva današnjice. No, bit će još finala!

U užem Bookerovom izboru našle su se sljedeće knjige:

At Night All Blood is Black, David Diop

The Dangers of Smoking in Bed, Mariana Enríquez

When We Cease to Understand the World, Benjamín Labatut

The Employees, Olga Ravn

In Memory of Memory, Maria Stepanova

The War of the Poor, Éric Vuillard

Kako kaže žiri nagrade, naslovi koji su se našli u ovogodišnjem finalu revolucionarnih su formi, sadržaja i perspektiva, i sve su to aktualna, snažna i originalna književna djela. Glasovi dvije trećine ovih autora novost su čitateljima književnosti na engleskom jeziku; k tome, objavili su ih većinom nezavisni izdavači.  

Dobitnicu ili dobitnika sačekat ćemo do 2. lipnja. 


Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu