Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Friško štivo u travnju

Large novo za fotku

Naslovnice knjiga.

Utorak
30.04.2024.

Travanj je prohujao pored nas i u knjižarama i knjižnicama velikodušno ostavio neke nove i zanimljive naslove. Ponuda je raznovrsna, našlo se tu i poezije i romana, a ponešto od domaćeg i stranog štiva uvrstili smo i na naš popis za čitanje. Počastili smo se i jednim throwbackom, evo prijedloga!

Obradovala nas je vijest da odsad možemo čitati prvu zbirku poezije Leptirići u trbuhu, glave na kolcima Nikole Strašeka koju je objavio Oceanmore.

Ova zbirka donosi ekspresivne, ponekad i ekspresionističke pjesme, od kojih je dobar dio napisan na mah, udarom zbilje, pa uglavnom objavljivan na autorovu Facebooku. Sve Strašekove pjesme mogu se podijeliti u nekoliko tematskih grozdova: ljubavni, rebelijansko-proleterski, a tu su i pjesme o kćeri i pjesme o ljudskoj vrsti. Autor bira kraći stih, rafalni, njegovi stihovi čitaju se u dahu, a nastojanja koja iz tih stihova izviru idu u dva smjera: ljubavne pjesme teže nepromijenjenosti, trajnoj idili zaljubljenih, izoliranih od vanjskog svijeta. No taj je vanjski svijet proždirući i valja ga revolucionarno promijeniti.

U istoj izdavačkoj kući našao se i roman Haraldova mama švedske spisateljice Johanne Frid.

U zračnoj luci na samom sjeveru Švedske odvija se pravi generacijski rat: dvije žene čekaju Haralda, zgodnog, duhovitog i brižnog muškarca. Budući da se Harald vraća iz klinike za odvikavanje, koja će ga od ovih žena dočekati – mama ili njegova partnerica Claudia, pomalo mrzovoljna doktorandica koju u pisanju doktorata ometaju Haraldovi sve veći problemi pa se osjeća kao u klopci? S puno otrovnog humora i domišljatih dijaloga, autorici je pošlo za rukom prodrijeti u srž jednog od najsloženijih ljudskih odnosa na kojemu su se nasukale mnoge veze i brakovi.

Iz Frakturine travanjske produktivne ponude izdvojit ćemo nekoliko knjiga autorica u koje jedva čekamo zaviriti.

Čitat ćemo roman Soba za djevojčice Korane Svilar o hrabroj djevojci i profesorici koja je spremna učiniti ama baš sve za svoje učenice, o današnjim djevojkama i ženama, o svijetu u kojem se sve sazna, a u kojem nitko nema empatiju. Autorica, i sama gimnazijska profesorica, pokazuje lice i naličje današnje generacije mladih, njihovu hrabrost i strahove iza pametnih telefona, one koji odrastaju u suvremenom nesigurnom svijetu te se suočavaju s težinom vlastitih odluka, kakve god one bile.

Kakav je to sasvim „normalan“ brak i što on podrazumijeva, upitat ćemo se listajući Sigurnu kuću Marine Vujčić. Možemo li povjerovati da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? Lada će na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, promišljati o svom životu, što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere. Tko je ona, a tko je bio njezin muž? Sigurna kuća krik je protiv verbalnog i psihičkog nasilja, upozorenje da ne prihvaćamo zdravo za gotovo živote svojih prijatelja te nadasve roman o tome da uvijek trebamo biti prvo lice svoga života.

Na Frakturinim policama našla se i knjiga Louise Glück Nevena i Ruža. Radi se o knjizi koju bismo mogli nazvati i prozom i pripoviješću (ali zasigurno poezijom) u kojoj dvije djevojčice, blizanke, još bebe, otkrivaju svoju okolinu i, poput malih filozofkinja, propituju smisao i vlastito mjesto na novom neobičnom mjestu. Kako izgleda arhitektura stvarnosti kada ne umijemo razgovarati? Što je vrijeme i kako protječe kada još ne znamo imenovati ono što ulazi u naš vidokrug s našim prvim iskustvima? Kakvi su miris, okus i dodir tog neizrecivog svijeta u koji smo dospjeli? Kada se i kako razotkrivaju naše prve riječi? Jedva čekamo uroniti u knjigu ove nobelovke!

Novi roman Nade Gašić pod nazivom Četiri plamena, led dočekao nas je u Sandorfu.

Ovaj „zimski“ roman započinje 1704. godine na Gradecu, kada je gradski poreznik Martin Eberle popisao troškove koje je grad imao pri torturi i spaljivanju žena optuženih za vještičarenje, nešto sitno i pronevjerio, a onda se dogodilo ono o čemu nije sanjao… Srest ćete u ovom romanu galeriju od 50-ak likova, neke od njih poput gospođe Adele i policajaca smo već upoznali u prijašnjim djelima Nade Gašić, neke likove samo bajkovita mašta autorice oživljava, dok za neke, poput Velikog Sivog Štakora, nismo sigurni imaju li dušu. U ovom romanu otapaju se naslage prijetvornosti i pohlepe koje su stoljećima tvorile lažni metropolitanski sjaj, i to uz glazbenu pozadinu valcera iz Orašara.

Izdavačka kuća Stilus knjiga pripremila je novi roman Jurice Pavičića.

Žigice su istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva, izvrstan i potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca. U njemu se ništa od predviđenog nije trebalo dogoditi, a ipak, dogodilo se – onako kako se nad istočnim Jadranom dogodilo tisuću puta, ponavljajući isti, vječni obrazac, stariji od ljudi, stariji od kuća, gradova, nacija i jezika… Slučaj orkanske bure koja je rasplamsala zastrašujući požar u Splitu pokazao se prilično zamršenim, a za Mladena Božikovića spomenuti požar nije samo medijska vijest… Čitat ćemo!

U čast 150. obljetnice rođenja ikone hrvatske književnosti Ivane Brlić-Mažuranić iz naklade Znanje dočekalo nas je posebno izdanje njezine nezaboravne zbirke Priče iz davnine.

Obogaćeno s gotovo stotinu predivnih ilustracija Manuela Šumberca, novo izdanje poziva nas na ponovno putovanje kroz bajkovite pejzaže i fantastične svjetove koje je ova nevjerojatna spisateljica stvorila. Neka nas priče ponovno očaraju, neka nas iznova inspiriraju, jer u njima ćemo otkriti snagu ljubavi, dobra i čudesnih avantura koje nikada ne blijede. Ondje možemo otjerati bjesove, zaroniti u dvore Kralja Morskoga, poletjeti s Kosjenkom ili se uhvatiti u kolo s Domaćima. Sigurni smo da će ovo izdanje oduševiti i male i velike.

Veselimo se svibnju koji već sad čekamo u niskom startu!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu