Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kako pišemo o majčinstvu?

Large 1

Facebook, 'The Cinema Enthusiast'; iz filma 'The Lost Daughter'.

Petak
06.05.2022.

Bez njih ne bismo bili ono što jesmo.

Razumljivo, prvo ste pomislili na knjige. Ne krivimo vas. Ipak, ove nedjelje stiže Majčin dan i prethodnu rečenicu posvetit ćemo majkama i maćehama, bakama, sestrama i skrbnicama, kao i svim drugim majčinskim figurama koje nesebično brinu za nas iz dana u dan, u knjigama i izvan njih. 

U povijesti se češće tematiziralo roditeljstvo, nego majčinstvo, stoga se danas o iskustvu majčinstva piše intenzivnije, nekonvencionalno, nijansirano. Isplivala je slika suprotna onoj koja se nalazi na reklami za pelene, a bijela kuhinja s mirisnim svijećama postala je nemogućim SF zapletom. Izabrali smo knjige koje slave ulogu majke i majčinstvo, ali i o njemu progovaraju kao kompleksnom izazovu s kojim se prvenstveno žene, potom i njihova okolina suočavaju.

Iako u posljednje vrijeme plijeni pozornost svojom prozom, iskoristit ćemo ovu priliku i skrenuti pozornost na zbirku poezije Prijelaz za divlje životinje Ivane Bodrožić. U njoj se u dva ciklusa (Dječje pjesme i Mamine pjesme) može pratiti iskustvo majčinstva, koje je istovremeno isprepleteno ljubavlju i strahom, kao i nizom malih emotivnih vrtloga. Kako je autorica Lejla Kalamujić svojedobno zaključila, Bodrožić je ispisala "iskrenu i autentičnu zbirku u kojoj se, kroz prizmu ličnog iskustva i sjećanja, prelama širi društveni kontekst." 

Motivi majčinstva više su i manje primjetno uvezeni u poeziju Monike Herceg. Čitajući zbirku Lovostaj., kritičar Tomislav Augustinčić izdvojio je kako "novi način spoznaje svijeta omogućuje pozicioniranje pjesnikinje: u Lovostaju je ženski pjesnički subjekt konkretiziran i fiksiran u svojim identifikacijama u lik pjesnikinje, u narativno konkretnije žensko i roditeljsko tijelo. Do kraja zbirke pjesnikinja kao pjesnički glas konstruirat će fizički krajolik i društveni kontekst kao nerealiziranu poeziju, svoje tijelo kao porozno tijelo koje osjeća taj svijet te sebe kao onu koja porađa poeziju. Iskustvo (pisanja) poezije postaje iskustvo univerzalnog majčinstva, pritom nimalo romantizirano...".

Za one željne nešto dulje forme, a opet kondenzirane i pitke (upozoravamo: u kratkoći, ne i u sadržaju), preporučit ćemo dvije zbirke kratkih priča. Točnije, u ovoj prilici to će biti dvije priče: priča Beskraj u knjizi Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović i priča Jaje u knjizi Gušterov rep Korane Serdarević. U svoj fokus obje priče stavljaju trudnoću, izazove i teškoće postajanja majkom, stvari o kojima se nedovoljno progovara naglas. U prvoj priči je majka koja trpi neadekvatan tretman muža, institucije, pa i društva, dok se druga sapliće u neobičnom odnosu bivše i sadašnje žene u procesu umjetne oplodnje. 

Lik iz bajke koji je simbol za majku, ženu i moćnicu, Jaga iz romana Dubravke Ugrešić Baba Jaga je snijela jaje je izabrana kako bi na svom putu pomela brojne mitove o ženama i starosti, odnosu kultu mladosti, preispitala ih i temeljito pretresla. Još jedna velika hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić analizira odnos majke i kćeri u liku kiparice koja izlaže skulpturu Tijelo moje majke u romanu Mramorna koža

Međutim, s obzirom na to da mnogi od navedenih primjera u svoje središte stavljaju žensko tijelo i tjelesnost, ne možemo se ne osvrnuti na poraznu činjenicu kako se ženska prava i dalje nemilosrdno urušavaju, čemu svjedočimo i ovih dana. Dok je žensko tijelo i dalje polje feminističke borbe, ne možemo govoriti o ravnopravnosti dok to pitanje ne riješimo jednom zauvijek. 

Svim majkama koje su spisateljice, umjetnice, radnice, aktivistkinje, prijateljice, sestre, žene, kćeri, unuke i još mnogo toga, želimo čestitati Majčin dan, uz želju da svaki idući slavimo i slobodu ženinog izbora!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu