Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Iz fikcije u jezik

Large dizajn bez naslova   2023 05 31t141059.641

Freepik; pikisuperstar.

Četvrtak
01.06.2023.

Jezik je živa tvorevina i sasvim je uobičajeno da riječi ulaze i izlaze iz različitih narječja i idioma, pojavljuju se i nestaju, miješaju, stapaju, pa i preklapaju. No što kada se fikcionalni svjetovi počnu preklapati s ovim našim (naizgled) stvarnim svijetom? Kako se fikcija zavukla u našu stvarnost, a da to možda nismo ni primijetili?

Otpuhnuli smo prašinu s polica i toplije noći iskoristili za bdijenje nad knjigama, sve kako bi se pred vama našli retci koje upravo čitate, neobične riječi koje su (u isto tako dugim noćima) kovali neumorni naši pisci. I pazite ovo – mi ih potom usvojismo. Ah, kakvog li ludog procesa!

Književna nagrada za maksimalno korištenje potencijala prefiksa i sufiksa uvjerljivo bi otišla u ruke Williama Shakespearea. Za majstora od neologizama u kuloarima se priča da je zaslužan za oko 1700 novih riječi u engleskom jeziku! Osim riječi poput bedroom, outbreak i cold-blooded, pod našim povećalom našle su se i fashionable, distrustful, admirable, unreal, unhelpful

Lewis Carroll je također bio pasionirani igrač riječima. Jabberwocky, definiran kao "besmisleni govor ili pisanje", bio je naslov pjesme koja je uključena u autorov roman Alisa s one strane ogledala iz 1871. godine. Danas se koristi u značenju besmislice ili frfljanja, jezične zapetljancije. 

Da se itekako zanimljive riječi mogu sakriti u stihovima, dokazuje naš sljedeći primjer koji se tiče zbirke Canterburyjske priče i njihova autora Geoffreya Chaucera. U ovom slučaju, to je manje ni više ime društvene mreže Twitter, koje je staro oko 620 godina! U originalu ona upućuje na cvrkutanje, govor laganih drhtavih nota, što se svidjelo osnivačima ove društvene mreže na kojoj se nalaze upravo takvi, kratki i cvrkutavi tekstići.

Bavite se freelancanjem? Znate li kome možete zahvaliti naziv za danas sveprisutne honorarne poslove? Ovu riječ prvi put spomenuo je Sir Walter Scott 1819. godine u svom romanu Ivanhoe. Scott definira talijanske i francuske plaćenike kao "slobodnjake", što znači da su bili slobodni ljudi koji su nudili svoje usluge bogatim zemljoposjednicima.

Našli smo se i u SF univerzumu: za riječ robot "krivimo" Karela Čapeka i njegovu uspješnica R. U. R.: Rossumovi univerzalni roboti iz 1920. godine, a ovoj natuknici ćemo pridružiti i riječ droid. Za tu kovanicu zaslužna je Mari Wolf, američka spisateljica znanstvene fantastike, i to baš u jednoj od svojih priča pod nazivom Robots of the World! Arise!.

Da nije bilo J. R. R. Tolkiena, ne bismo imali riječ tween koja označuje hobite od 20 do 33 godine, kada oni sazrijevaju i, kako nam je poznato, najčešće upadaju u nevolje. 

Vratimo se na početak, da ne kažemo, bit stvari. Slijedi poslastica za fizičare: iz majstorske radionice Jamesa Joycea stigla je riječ kvark! Ova elementarna čestica pojavljuje se u knjizi Finnegans Wake.

To bi zasad bilo to, prije nego nam na pamet padne kakav jabberwocky!

Anja Tomljenović

 

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 05 15t123751.022 15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu