Page arrow

Još malo dobrih online naslova

Large  enski prozni blok 2020
Nedjelja
27.09.2020.


Na Besplatne elektroničke knjige stigla su tri prozna naslova suvremenih hrvatskih spisateljica - Mirjane Dugandžije, Dorte Jagić i Tanje Mravak.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je roman Nekoliko dana kolovoza Mirjane Dugandžije, koji ušao je u finale nagrade T-portala za hrvatski roman godine, u finale nagrade Jutarnjeg lista za prozno djelo godine te finale Vjesnikove nagrade Ivan Goran Kovačić za roman godine. Ono što roman izdvaja jest opis skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvjesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. Pripovjedačica o njemu ne govori eksplicitno, ali naglašava onu mračnu stranu ljubavi i odnosa među spolovima o kojoj se rijetko govori, a još rjeđe piše.

Dostupna je i zbirka rubnih proznih formi S tetovažom nisi sam Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca. U ovoj zbirci kratkih priča, autobiografskih zapisa, crtica i proširenih pjesama u prozi ispisuje se serija tužnih i komičnih ljudskih sudbina, najčešće uhvaćenih na egzistencijalnim raskršćima, u raskoraku, u strahu i nedoumici.

Tu je još i zbirka priča Moramo razgovarati Tanje Mravak, za koju autorica dobila nagradu Prozak, nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, nagradu Slavić Društva hrvatskih književnika za autorski prvijenac, kao i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu. Ove priče zapravo su niz apsurdnih i krhkih komada iz bračnog i drugih života u kojima vozimo paralelni slalom između htijenja i mogućnosti, između ambicije (za komunikacijom) i rezignacije (kao posljedice umora izazvanog prevaljenim kilometrima).

Novi su naslovi dostupni za čitanje i preuzimanje - klik na BEK!


Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu