Page arrow

Katalinić i Zrinušić u Močvari

Large novo

Facebook, 'Klub Močvara'

Ponedjeljak
11.07.2022.

Dobro nam je došla još jedna zagrebačko-nedjeljna kiša, a ovo promjenjivo vrijeme jutros je pred nas izbacilo jednu zanimljivu najavu. Iz Zagreba usmjeravamo pogled prema Slavoniji i prognoziramo optimalno književno druženje, s minimalnom mogućnošću naoblake (bude li govora o baš teškim temama). 

Marija Katalinić, dobitnica Nagrade Prozak za 2021. godinu i Ivan Zrinušić, s romanom nakon podosta knjiga poezije, predstavit će se na tribini Književnost u Močvari: Rani radovi u utorak, 12. srpnja 2022. godine u 21 sat u Klubu Močvara.

Autori će čitati svoje radove po desetak minuta svatko, a s moderatorom razgovora i piscem Robertom Perišićem komentirat će književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost, osobito u Slavoniji. S usputnim osvrtom na poslove koji se rade privremeno, prije nego budućnost dođe. 

Marija Katalinić je rođena u Slavonskom Brodu. Živi u Zagrebu. Piše prozu. Bila je finalistica nagrada Sedmica i Kritična masa, kratke priče Gradske knjižnice Samobor i satire Gradske knjižnice Slavko Kolar u Čazmi. Iako ne piše pjesme, Gradska knjižnica u Šibeniku joj je 2021. godine dodijelila pohvalu za najbolji neobjavljeni haiku. Njezin rukopis koji ludistički spaja satiru i bajku s puno humora je rijetkost danas, kao i uvijek, a rukopis Kraljevstvo koje to nije koji je pobijedio na Natječaju za nagradu Prozak baš je takav.

O zavičajnom poticaju (i postoji li on uopće) i o receptu kombiniranja bajke i satire, a kako svemu tome dodati i nešto društvene kritike, čitajte u razgovoru s Marijom ovdje.

Ivan Zrinušić objavio je krajem prošle godine prvi roman, Ljepše izdaleka, suvremenu urbano-socijalnu priču smještenu uglavnom u Osijek. Prethodno je za underground izdavača Slušaj najglasnije!, u ediciji Bratstvo duša, objavio šest knjiga pjesama: Netko nešto ništa (2010.), Bilirubin (2011.), Vidiš kako je lijepo (2012.), Tri mrava (2013.), Najbolje je da se ne javljaš (2014.), Mrtvom je jasno (2017.). Pobjednik je na natječaju za kratku priču u okviru Festivala europske kratke priče za 2017. godinu i višestruki finalist drugih natječaja. Izbor pjesama preveden mu je na francuski te objavljen u časopisu Fantom slobode, u okviru panorame hrvatskih autora na tom jeziku. Studirao je pravo te hrvatski jezik i književnost. Radio kao književni prevodilac s engleskog, lektor za hrvatski, turistički vodič, fizički radnik…

Što autor kaže o svom prvom romanu, suradnji s urednikom Perišićem i osječkoj književnoj sceni provjerite u razgovoru koji je dostupan na linku

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji (nipošto), a pritom će se sve sažeti. Dođite, planirajte ili krenite u zadnji čas, kako god, dobrodošli ste!

Izvor: Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu