Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kladionice su na našoj strani!

Large rl8bjhgkmg2txkunubhc  1

Foto: Nobelova nagrada.

Četvrtak
07.10.2021.

Uskoro saznajemo tko će biti okićen najznačajnijim književnim dostignućem, zlatnom medaljom s likom Alfreda Nobela. Ovdje u Booksi uzbuđenje su pojačale glasine da bi to mogla biti Annie Ernaux, francuska autorica čiju smo knjigu Jedna žena nedavno izdali zajedno s Multimedijalnim institutom. A sprema se i Događaj! A da vijest bude još radosnija, ime koje se također spominje u predviđanjima je i ono Dubravke Ugrešić

Prema Guardianu, Ernaux je favoritkinja na književnim kladionicama, a slijede je Anne Carson (čiju smo knjigu Vježba zvana Albertina također objavili!), Haruki Murakami, Ljudmila Ulicka, Margaret Atwood, Maryse Condé i Ngũgĩ wa Thiong’o. Ako je suditi prema nagađanjima, u igri su još i Jamaica Kincaid i Jon Fosse.

A Dubravku Ugrešić kao ozbiljnu kandidatkinju, pored već navedenih, navodi The New York Times, uz napomenu da Nobelovi suci osobito vole istočnoeuropske autorice i autore. Ugrešić se ubraja među naše najprevođenije autorice, a jedna od njenih posljednjih knjiga je esej Tu nema ničega! (s Davorom Konjikušićem) u kojem na primjeru toplica razmatra život u postsocijalističkoj Europi.  Razgovor o knjizi obavezno poslušajte (i pogledajte) ovdje, a na Booksinim policama možete pronaći i njen esej Karaoke kultura (također izdan u suradnji s Multimedijalnim institutom).

Iako se odavno smatra živućim klasikom svoje domicilne književnosti, Annie Ernaux je izvan Francuske sve donedavno bila dobro čuvana tajna. Tek će međunarodni odjek Povratka u Reims Didiera Eribona, koji se izričito poziva na Ernaux, i sve veći književni značaj tzv. žanra autofikcije 2010-ih ovu autoricu postaviti u žižu interesa svjetske literarne i intelektualne javnosti, pa će prava lavina prijevoda i recepcije, čak i u sredinama gdje je Ernaux bila ranije preveđana, uslijediti tek posljednjih godina. Ne propustite poslušati podcast u kojem se razgovaralo o njenoj poetici, autobiografiji i autofikciji kao žanru, klasi i klasnom sramu, feminizmu, sjećanju te njenom utjecaju na Didiera Eribona i Eduarda Louisa.

A o Dubravki Ugrešić Vladimir Arsenić piše: ''Pretpostavljam da nije potrebno naglašavati značaj Dubravke Ugrešić za jugoslovensku i postjugoslovensku književnost. On je prosto rečeno nemerljiv, ne samo stoga što se radi o autorki koja je prosto odavno prerasla okvire jezika u kojem stvara, već i stoga što je ona bila jedna od retkih spisateljica koja je održala lekciju o moralu svom posrnulom naraštaju, kao i mnogobrojnima koji su sledili. Naravno, to s književnim stvarima i vrednošću ne mora nužno da ima veze, ali u slučaju Dubravke Ugrešić itekako ima.'' Dovoljno rečeno!

Nobelova nagrada teška je milijun funti, a kandidate nominiraju stručnjaci odasvuda, dok konačnu riječ ima Švedska akademija (koja posljednjih godina zbog brojnih kontroverzi baš i ne proživljava najsjajnije dane). Nestrpljivo navijamo i držimo palčeve Ernaux i Ugrešić!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu