Page arrow

'Knjiga praznika' u finalu Nagrade Stjepan Gulin

Large untitled design   2021 08 25t125045.606

Nataliya Vaitkevich, Pexels.

Srijeda
25.08.2021.

Poznati su finalisti književne nagrade Stjepan Gulin koja se po prvi put dodjeljuje ovog rujna u Šibeniku, a nama je posebno drago među njima vidjeti Marka Pogačara i Knjigu praznika koju smo ove godine objavili zajedno s Multimedijalnim institutom!

Nagrada se dodjeljuje najboljoj knjizi poezije na području regije, a u sklopu festivala Škure – Šibenske književne ure koji se u Šibeniku održava od 9. do 11. rujna. Na natječaj je pristiglo 67 knjiga, a žiri u kojemu su Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović odabrao je pet naslova koji ulaze u finale.

A u finalu su: 

Lidija Deduš, Razglednice iz prašnjave republike

Nedžad Ibrahimović, Obiteljske i druge strašne pjesme

Radmila Petrović, Moja mama zna šta se dešava u gradovima

Marko Pogačar, Knjiga praznika

Adnan Žetica, Sve ono što u džepove nije moglo stati

Knjigu praznika Booksa i MaMa objavili su ovog travnja u bilioteci Prijatelji, a urednik Branislav Oblučar o njoj navodi: ''Opredjeljenje za prozni redak umjesto stiha, standardnog medija autorove poezije, kao da je dalo zamah ulančavanju slika i rezultiralo rizomskim rečenicama čije je glavno obilježje nepredvidljivost – iza svakog zareza vreba iznenađenje. Ova knjiga gustoćom jezika i slobodom mašte zauzima osobito mjesto u autorovom opusu, ali i u kontekstu naše suvremene poezije, napose pjesme u prozi kao vitalnoga žanra čijim mogućnostima Pogačar znalački barata.'' 

Pogačar o zbirci kaže: ''Za ovu, i manje-više svaku drugu pjesničku knjigu, presudno mi je važan njen specifični glas. Jednom kad sam ga našao i povjerovao mu, slijedio sam ga, i činilo mi se da bolje funkcionira u proznom slogu. Trebala mi je rečenica, njezina ulančanost, ritam pluga, ili teretnog vlaka. Ova knjiga iz temelja gradi svoj svijet i nisam htio da naglasak bude na pojedinim ciglama, nego na cjelini zida, koji tu fresku nosi.'' Razgovor o knjizi, ali i Svjetskom danu vrabaca, ježevima, idiotizmima i „pak-kapulama“ s Markom Pogačarem možete pročitati ovdje. A ako ste predstavljanje knjige na Booksi u parku propustili, tu je snimka!

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade bit će u završnom programu festivala 11. rujna. 


Izvor: Festival Škure

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu