Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Knjiški moljci na ekranima

Large tumblr 402745a3739c83984e7f4e58d8b96a1d e194d20e 1280

Tumblr, 'Cinematic Literature'. Iz filma 'Call Me By Your Name'. 

Srijeda
11.05.2022.

Nebrojeno je mnogo referenci na različite knjige u serijama i filmovima. Izbor knjiga doprinosi karakterizaciji likova, razumijevanju njihovih postupaka i usložnjavanju pojedinog karaktera, a nama uvijek neka dobra preporuka zapne za oko. Ne čudi kad Otto West proučava S onu stranu dobra i zla Friedricha Nietzschea u filmu Riba zvana Wanda ili što Laura Brown čita Gospođu Dalloway u Satima.

No mi smo si dali zahtjevniji zadatak! Zanimali su nas pravi knjiško-fiktivni čitatelji, što se nalazi u njihovim osobnim bibliotekama i koje žanrove preferiraju. Naposljetku, tko se može pohvaliti istančanim književnim ukusom. 

Na količini pročitanih knjiga definitivno zadivimo Lisi Simpson. Pa tek je osmogodišnjakinja! Kao feministkinja i aktivistkinja, uzor je svima, a čita poeziju Emily Dickinson, klasike poput Jane Austen i Sylvije Plath, a na njezinom popisu zatekli smo i Braću Karamazove, Harryja Pottera... 

Jedna od najknjiškijih i nekima od nas najdražih TV serija svakako su Gilmore Girls. Rory Gilmore je pritom apsolutna rekorderka u čitanju. Tijekom trajanja serije, pročitala je 408 knjiga! Na vrhu popisa njezinih najdražih knjiga nalazi se Ana Karenjina, a zanimaju je najrazličitiji stilovi i žanrovi, od Alise u zemlji čudesa, Lovca u žitu, Dnevnika Anne Frank do Judith Butler i knjige Nevolja roda. Kad već spominjemo serije, možemo navesti i Lucasa Scotta iz omiljene serije milenijalaca One Tree Hilla koje u pauzama između košarkaških utakmica čita Shakespearovog Julija Cezara, Malog princa, Velikog Gatsbyja, Sherlocka Holmesa i druge klasike. 

Ne možemo odoljeti romantičnim komedijama devedesetih! Pogotovo kada Kat Stratford u filmu 10 Things I Hate About You u razredu strastveno predlaže čitanje Charlotte Brontë, Sylvije Plath, Simone de Beauvoir, a tijekom filma je vidimo da čita Stakleno zvono. U filmu You've Got Mail Kathleen Kelly ima knjižnicu simpatičnog naziva The Shop Around The Corner u kojoj se pojavljuje čak 87 različitih naslova, od Ponosa i predrasuda koju je Kathleen čitala, do knjige za djecu Boy: Tales of Childhood i svih knjiga koje se pojavljuju na policama knjižnice.

Tijekom ljeta 1983. godine u ruralnoj Italiji, čitale su se ozbiljne knjige. Call Me by Your Name vrvi zanimljivim književnim referencama. Elio čita Srce tame Josepha Conrada. Heptameron, koji je napisala Margareta Navarska, zbirka je od 72 novele koje prikazuju život u Francuskoj u 16. stoljeću. U jednom trenutku Elio dodaje Oliveru knjigu Tita Lukrecija Kara O prirodi. Budući da voli razmjenjivati i dijeliti knjige, Elio poklanja Marziji zbirku poezije Parole Antonije Pozzi. Oliver čita Heraklitove Kozmičke ulomke. Dosta zahtjevno, ali apruvamo

Film The Perks of Being a Wallflower, kao i knjiga, osvaja svojom iskrenošću i autentičnošću. Charlie istražuje svoj svijet dok čita Lovca u žitu, Ubiti pticu rugalicu, Na cesti, Camusova Stranca i druge knjige koje mu preporučuje Mr. Anderson, nastavnik engleskog.  

Što dodati, osim da ne bismo imali ništa protiv da nam je Paul Rudd bio nastavnik engleskog.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage petar andonovsk2i 31.12.2023.

'Povijest se stalno ponavlja, a mi ništa ne učimo.'

S makedonskim autorom Petrom Andonovskim razgovarali smo o njegovu romanu "Strah od barbara".

Piše: Petra Miočić Mandić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu