Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna plejlista #4

Large abderrahmane meftah  txegoiegtg unsplash
Abderrahmane Meftah, Unsplash
Četvrtak
19.01.2023.

Dobar dan svim knjigoljupcima, čitate Booksin književni radio!

Na portalu smo u niz kritika, razgovora, kolumni, izvještaja i drugih tekstova unijeli i malo glazbe. Kako ipak ne možemo bez dobre književnosti, odlučili smo svako toliko pustiti pjesme inspirirane knjigama, književnim retcima, njihovim naslovima, likovima ili atmosferom.

Budući da je siječanj generalno dosta nepredvidljiv mjesec i u sebi nosi određeni melankolični blues, odlučili smo zamiksati jednu žanrovski isto tako nepredvidljivu plejlistu. Za svaki slučaj, da nam je pri ruci i da posluži za svaku vrstu raspoloženja.

Beatles, Paperback Writer (1966.)

Pa krenimo s jednim klasikom. Za nastanak ove pjesme zaslužna je McCartneyjeva teta Lil koja ga je jednom prilikom upitala zašto ne napiše pjesmu "o nečemu interesantnom", o nečemu što ne bi bili stihovi o ljubavi. Kako je ta misao ostala u Paulovom uhu, povezala se s pričom o jednom piscu koju je pročitao u Daily Mailu, novinama koje su često bile u Lennonovom domu. Paul je zamislio ovu pjesmu iz perspektive ambicioznog pisca koji kontaktira izdavača, sa željom da ovaj pogleda njegovu knjigu. Toliko želi postati piscem da mu čak nudi i opciju mijenjanja autorskih prava ("If you really like it, you can have the rights"), dok god je on pisac. Mi ipak ne bismo išli toliko daleko, ali zato nam je pjesma odlična.

Queen, Nevermore (1974.)

Šteta što je ova pjesma tako kratka jer je čuti Freddija na klaviru uvijek poslastica. Vjerujemo da vam već riječ iz naslova odjekuje u mislima, a isto tako se nekoliko puta ponavlja u pjesmi. Ovi stihovi inspirirani su najpoznatijom pjesmom Edgara Allana Poea Gavran. Usput ćemo čestitati rođendan Poeu, s obzirom na to da je upravo danas!

David Bowie, Big Brother (1974.)

Fantastičnom Davidu Bowieju uvijek se rado vraćamo, a njegov opus izvor je inspiracije za sve umjetnike. Posljednja rečenica ove pjesme ("We want you, Big Brother") referenca je na posljednju rečenicu iz Orwellova romana 1984., na kojemu se uostalom pjesmi i temelji. Nalazi se na albumu Diamond Dogs i, uz još nekoliko pjesama s albuma, originalno je zamišljena kao mjuzikl koji bi se oslonio na roman, što ipak nije realizirano zbog nemogućnosti dobivanja autorskih prava za produkciju.

Bruce Springsteen, The Ghost Of Tom Joad (1995.)

Tom Joad junak je klasičnog američkog romana Johna Steinbecka Plodovi gnjeva. Radi se o modernoj aproprijaciji problema iz doba Velike depresije. Pjesma je nadahnuta i filmskom adaptacijom Johna Forda iz 1940. godine. Kakva stvar, ne zovemo Brucea The Boss bez razloga!

Iron Maiden, Brave New World (2000.)

Ova pjesma poziva se na distopijski roman Vrli novi svijet Aldousa Huxleya iz 1932. godine. Otići ćemo i korak dalje u povijest književnosti, i to u 1612. godinu, pa ukazati na to da je naslov citat iz posljednje Shakespearove drame Oluja: "How many godly creatures are there! How beauteous mankind is! O brave new world that has such people in't!". 

Naša posljednja stvar ostavlja vas s pitanjem kakav to svijet (kome?) gradimo, a nadamo se da smo pogodili s još jednim zanimljivim glazbeno-književnim nizom.  

I dalje nas slušajte i, naravno, čitajte!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu