Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #10

Large promocija  17
Petak
03.05.2024.

Polako, ali sigurno, stižemo i do našeg desetog izdanja književne ture!

Svakog petka marljivo skeniramo događanja u književnom svijetu i zapisujemo raznovrsne najave koje nam zapnu za oko. Pred nama su uzbudljivi dani i u Booksi, očekuju nas jedna tribina, raspričavanje i poetski događaj posvećen Palestini, stoga vrijedi osloboditi vrijeme u kalendarima i zabilježiti svako od ovih događanja

Netom spomenuta tema otvara se i u okviru trećeg čitalačkog i razgovornog kružoka Čitanje Palestine, dekolonijalnog i transnacionalnih solidarnosti u 17 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Kružoci su posvećeni knjizi The Hundred Years' War on Palestine palestinsko-američkog povjesničara Rashida Khalidija, a ovaj obuhvaća drugo (The Second Declaration of War, 1947–1948) i treće poglavlje knjige (The Third Declaration of War, 1967). Za sudjelovanje se možete prijaviti putem online obrasca kako biste dobili digitalnu verziju knjige, a organizatori potiču na dolazak i ako ne stignete pročitati. Za više informacija pratite i termine ostalih susreta na stranici muzeja.

Očekuje nas i otvorenje 18. Vox Feminae Festivala koji će trajati sve do 26. svibnja, tako da imate priliku sudjelovati u aktivnostima koje uključuju radionice, razgovore, druženja i performanse i istražuju i slave raznolikost i snagu iskustva. Bacite oko na raspored!

U ponedjeljak, 6. svibnja, idemo na dvije promocije u dva različita grada.

Predstavljanje romana Jurice Pavičića Žigice počinje u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl u Sisku. Radi se o friškom romanu koji je istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva. Vjerujemo, već vam je poznato, autor je jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca, a s njim će brojne teme na promociji otvoriti urednica Adriana Piteša.

Nakon toga priključit ćemo se promociji zbirke pjesama Pasja kola Nataše Govedić koja će se održati u dvorani 202 (1. kat) u staroj zgradi ADU-a u Zagrebu s početkom u 20 sati. Ovo je poziv da uronite u svijet poezije koja ne preza od suprotstavljanja konvencijama i koja poziva na razmišljanje i angažman, s obzirom na to da nova pjesnička knjiga Nataše Govedić svoj naslov, ali i kičmu – uspravnu i pripadajućem simboličkom polju izravno suprotstavljenu – duguje etici i estetici psovke. Knjiga istražuje etiku i estetiku psovke te simboliku pasa, predstavlja ludički i hrabar pogled na suvremena društveno-politička pitanja, a o svemu tome i više govorit će, uz autoricu, pjesnikinja Sanja Baković i urednik Marko Pogačar

Od utorka do četvrtka zauzimamo književnu bazu u Puli, uz povremene izlete na kontinent!

Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizira drugo izdanje trodnevne manifestacije Pula čitau čijem su centru knjiga i čitanje. Važan dio ove manifestacije su afirmacija i promocija domaćih književnika i njihovih djela, decentralizacija književnih programa, razvoj publike, kao i razvijanje i poticanje kritičkog mišljenja, a cilj je u realizaciju programa uključiti djecu i mlade, koji na ovaj način postaju aktivnim sudionicima kulturnog života grada. Svi programi otvoreni su za javnost, a termine i goste istražite na poveznici

Kao što smo najavile, izlet na kontinent uključit će jednu promociju, i to antologije

U Kinoteka Baru se nastavljaju zanimljivi programi, a mi iščekujemo srijedu, 8. svibnja, kada će se održati promocija knjige Područje signala – Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020. autorice Jagne Pogačnik. Koji su pisci i spisateljice, djela, žanrovi, teme i poetike obilježili prve dvije dekade 21. stoljeća? Kako izgleda karta domaće suvremene proze i što ona govori o našoj književnosti i njezinim vrijednostima, a posredno i o našem Zeitgeistu? Na ta i slična pitanja odgovara ova izborom relevantna i sveobuhvatna, a pristupom otvorena i suvremena antologija o kojoj će govoriti Tea Sesar, Anera Ryznar, Boris Postnikov, Katarina Luketić i sama autorica.

U našem pregledu već nam stiže i petak, naravno, književni.

Ekokritika u medijima i književnosti središnja je tema Književnog petka na kojem će sudjelovati novinarka i društvena aktivistica Andrea Milat, istraživač Tomislav Medak i sveučilišni nastavnik Branislav Oblučar. Razgovarat će se o načinima na koje književnost, mediji i znanost istražuju i prikazuju klimatske promjene i čovjekov odnos prema prirodi i, uz još mnoštvo pitanja, pokušati odgovoriti je li zaokret ka biocentrizmu jedino što jamči opstanak živih bića i mogu li nas oni koji pišu znanstvene radove, novinske članke ili poeziju tome poučiti? Mi smo uvjerene da mogu, nađemo se na tribini u 20 sati.

Najavljen je i ovogodišnji 17. Festival dječje knjige - Monte Librić u Puli s temom Mitološka bića Istre koji će se održati od 20. do 26. svibnja u Zajednici Talijana Circolo. Kako bi se najmlađoj publici približilo čitanje i svijet knjige, Librić tradicionalno povezuje književnost s različitim oblicima umjetnosti te je i ove godine pomno oblikovan bogat program u kojem se djeci predstavljaju glumci, performeri, plesači, likovni umjetnici, ilustratori, glazbenici... Detalje možete saznati na službenoj stranici festivala i na društvenim mrežama

Kalendari nam gore od bilježaka i veselimo se svakoj idućoj književnoj turi, odsada dvoznamenkastoj!

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 05 15t123751.022 15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu