Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna tura #13

Petak
31.05.2024.

U još jednoj književnoj turi bilježimo književna događanja koja su pred nama. Iako je riječ o "nesretnoj" trinestici, nema mjesta za praznovjerje – idući tjedan nije ništa manje zanimljiv od ostalih!

Dobro znate da je u Booksi inače mnogo programa, a od idućeg tjedna raspored je posebno popunjen jer počinje Booksa u parku, najdraža nam ljetna oaza! Dodamo li činjenicu da nas čeka i proslava 20. rođendana, razloga za uzbuđenje ne manjka. Bacite oko na naš program i pratite nas na portalu i društvenim mrežama. 

U utorak se nađemo na jednoj tribini i onda na promociji? Ma brzinski stignemo i na jedan festival!

Knjiga Bijes Monice Isakstuen u fokusu je tribine Književnost čita znanost, znanost čita književnost u zagrebačkom Botaničaru od 18 sati. Autorica se bavi rijetko propitivanom temom: nekontroliranim naletima bijesa, osjećajem gubitka identiteta i enormnim stresom kojem su izloženi roditelji, ponajprije majke, u obiteljima s više djece. Roman je kontrapunkt često pretjerano idealiziranim, sentimentalnim opisima obiteljskog života; realno prikazuje situacije u kojima će se mnogi prepoznati, a rijetki će to i priznati. Luiza Bouharaoua moderirat će razgovor, a psihologinja Senka Sekulić, novinarka Ines Madunić te književnica Monika Herceg pokušat će dati odgovore na brojna pitanja koja otvara ova knjiga.

Tijekom cijele godine nizom programa i događanja obilježava se 150-godišnjica rođenja velike Ivane Brlić Mažuranić, a njezin lik i djelo, pogotovo nezaboravni i maštoviti likovi, ne prestaju inspirirati. Tako nas u knjižari-galeriji Kabinet Malih zvona također u utorak u 19:30 sati očekuje promocija autorske slikovnice Vendi Vernić Kosjenka i Regoč, pri čemu će se prigodno otvoriti i izložba originalnih likovnih radova realiziranih za to izdanje. Urednica knjige Sanja Lovrenčić ispitat će ovu ilustratoricu i vizualnu umjetnicu kako je likovnim jezikom ispripovijedala poznatu priču o maloj vili Kosjenki i divu Regoču, kao i još mnogo toga, a na promociju su pozvane sve generacija čitatelja i čitateljica.

Sljedeće dvije najave posebno će razveseliti zaljubljenike u kratku priču. 

Gradska knjižnica Požega u utorak u 19 sati na Galeriji svjetlosti organizira drugi Festival jednominutne priče na kojem će se predstaviti 15 najbolje ocijenjenih priča prema izboru Prosudbenog povjerenstva literarnog natječaja Jednominutna priča. Osim prvonagrađene priče Connection Error 2.0 Aleksandra Gucunskog, imat ćete priliku čuti i ostalih 14 nagrađenih priča autora Kristijana Vujičića, Lee Bijač, Marijana Miloša, Luke Katančića, Natka Jurdane, Jelene Zlatar Gamberožić, Tihane Petrac Matijević, Tamare Bilankov, Matee Vidulić, Fani Frković, Rinalda Antolovića, Ivane Dilber, Marine Filipović-Babin i Morene Livaković Ivanović. Kako su svi oni iskoristili samo 850 znakova s prazninama za pisanje cjelovite priče? Saznajte u utorak!

Kad smo već kod kratke priče, idući tjedan je u potpunosti u njezinom znaku – počinje 23. Festival europske kratke priče koji će od srijede, 5. lipnja, pa sve do nedjelje, dopuhati književnost u različite kulturne prostore Zagreba i Zadra. Zagrebačku dionicu festivala otvorit će u srijedu njemački pisac Ingo Schulze u 20 sati u kazalištu Gavella, dok će na otvorenju paralelne zadarske dionice gosti i posjetitelji moći uživati u petak. Očekuje ih izvedba članica Zadarskog plesnog ansambla nadahnut filmom Female Human Animal, za koji je gošća FEKP-a Chloe Aridjis napisala scenarij, ali u njemu i glumila. Tema, razgovora i knjiga je mnogo, provjerite sve datume i termine u programu.

U četvrtak, 6. lipnja, ipak ćemo (samo nakratko!) predahnuti od kratke priče i posjetiti razgovor u prozorima.

Kako nastaju slikovnice bez riječi Maje Kastelic? Pričaju li one samo jednu priču ili ih svatko može čitati drugačije? Koliko dugo je nastajala slikovnica Dječak i kuća i kojom je tehnikom ilustrirana da bi bila toliko topla i emotivna? Što je za nju kvalitetna ilustracija i koje su njezine najdraže slikovnice i dječje knjige? Kako je ove godine izgledao Sajam dječje knjige u Bologni? O ovim i brojnim drugim temama sa slovenskom ilustratoricom, slikaricom i autoricom razgovarat će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Podsjećamo da je u tijeku i ciklus U traganju za izgubljenom poezijom koji svakog ponedjeljka (sve do 1. srpnja) na YouTube kanalu Teatra Rugantino objavljuje jednu epizodu prepunu poezije. Na kanalu možete slušati pjesme Wisławe Szymborske, Mary Oliver, Lidije Dimkovske, Tina Ujevića, Vesne Parun, Borisa Marune i drugih pjesnika i pjesnikinja u izvedbi hrvatskih glumaca i glumica.

Vidimo se vrlo vrlo brzo u Martićevoj 14D, dotad čitamo, razgovaramo, družimo se i sanjarimo o svim knjigama koje tek treba pročitati!

Možda će vas zanimati
Preporuke
24.07.2024.

Feministička čitaonica: Pogled unatrag i preporuke

Izvještaj o prvoj sezoni Feminističke čitaonice i preporuke članova i članica kluba!

Piše: Mirela Dakić

Preporuke
10.07.2024.

'U Elvisovoj sobi': Čudesno vrijeme odrastanja

Sebastijan Pregelj rutinski zaobilazi mnoge zamke koje pripovijesti o odrastanju kriju, primjerice – nepotrebne izljeve patetike, pretjerano moraliziranje i propovijedi.

Piše: F. B.

Preporuke
03.07.2024.

'Lucy Crown': Žrtve vremena i društvenih okolnosti

Likovi u romanu Irwina Shawa su žrtve vremena i društvenih okolnosti u kojima žive, kreću se unutar nametnutih rodnih uloga nesvjesni nezadovoljstva koje im to izaziva. Piše: Ivona Novosel.

Pisma Pukovniku
31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu