Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna tura #15

Petak
14.06.2024.

Evo nas na još jednoj književnoj turi!

Kod nas je u tijeku Booksa u parku, omiljeno kvartovsko mjesto za druženje tijekom lipanjskih popodneva. Za vas smo pripremile brojne književne razgovore, naći će se tu i najbolja autorska glazba, nagrađivani filmovi, aktivističke predstave i radionice za djecu ma sve od suvremene nezavisne kulture! Pogledajte što je sve na programu i pridružite se sve do 23. lipnja

Pred nama je još jedan Bloomsday, a kako ga bolje provesti nego u Puli?

Ovogodišnji program manifestacije Bloomsday u Puli održava se od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama. U subotu vas očekuje otvorenje izložbe plakata Bloomsday 2012. - 2023. i čajanka s Joyceom (kreativna radionica za djecu), dok nedjelju prijepodne možete provesti na vodstvu gradom pod nazivom Putevima Jamesa Joycea (na engleskom, talijanskom i hrvatskom jeziku), a večer popuniti provjerom znanja na Joyce Pub Kvizu u, dakako, Caffe baru Uliks.

U ponedjeljak, 17. lipnja, premjestit ćemo se u riječku gradsku knjižnicu i poslušati promociju jednog romana

Poznati pisac i pjesnik Mladen Blažević novom zbirkom priča Atlas za slijepe putnike približava se novoj publici, širi vlastiti tematski krug, ali istovremeno ostaje vjeran vlastitoj poetici koju je potvrdio nizom zapaženih naslova. Ova zbirka priča sastavljena je od štorija različite duljine, žanra i pristupa. Izmišljeni putopisi ustvari su humoreske, kraće priče laviraju između mrtvački ozbiljnog i raspušteno duhovitog, a prozne crtice nerijetko u samo par rečenica otkrivaju svu okrutnost svijeta. Ili pak njegovu čudesnu ljepotu. Na promociji od 18 sati, uz autora, sudjeluju Andrija Škare, Zoran Žmirić i Marko Hadjur.

U ponedjeljak nas u zagrebačkoj Knjižnici Dubrava očekuje pak pjesnička večer

Aneta Vladimirov i Betina Ilić Grički predstavit će svoje nove zbirke KostFutura, poetičnu kontemplaciju sadašnjosti i budućnosti i Bilješke iz Petrove šume, nastale nakon kratke priče prema kojoj je napravljen animirani film Petrova šuma, a koji je naposljetku inspirirao ovu zbirku poezije. Osim o zbirkama, poslušajte kako su se pjesnikinje upoznale, koji su njihovi pjesnički uzori i inspiracije, o umjetničkom „amaterizmu“ i ulozi umjetnosti u suvremenom svijetu. Razgovor će moderirati knjižničarka Rebbeca Mikulandra.

Nađemo se u utorak, 18. lipnja, na jednoj književnoj tribini?

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe očekuje nas susret sa Kristianom Novakom od 17 sati. U fondu knjižnice može se posuditi autorova tzv. međimurska trilogija koja se sastoji od romana Črna mati zemla, Ciganin, ali najljepši i Slučaj vlastite pogibelji. Sve je knjige u zvučnom obliku pročitala glumica i naratorica Mirjana Sinožić, a tribinu s Novakom vodit će autor i urednik Andrija Škare. Ukoliko niste u mogućnosti pridružiti se uživo, spojite se putem ove Zoom poveznice.

Isti dan stignete i na drugu večer ciklusa Galerije mađarskih književnih portreta koji se održava u suradnji sa Društvom hrvatskih književnih prevodilaca. Od 18 sati u Institutu Liszt u Zagrebu imat ćete priliku prisjetiti se Szilárda Borbélya, pjesnika, prozaista i znanstvenika koji je obilježio suvremenu mađarsku poeziju. Tijekom književne večeri u povodu 10. obljetnice pjesnikove smrti, u razgovoru koji će moderirati prevoditeljica Lea Kovács, sudjelovat će Sanja BakovićPál Száz i Neven Vulić. Pjesme iz hrvatskog prijevoda zbirke Tijelu: Ode i legende, objavljene 2018. kao prvi cjeloviti prijevod ove knjige u svijetu, čitat će Katarina Penđer i Goran Čolakhodžić

Četvrtak smo rezervirali za predstavljanje knjige jednog živućeg klasika

Predstavljanje knjige australskog pisca Geralda Murnanea Pogranični okruzi održat će se u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića s početkom u 19 sati. Pogranične okruge teško je žanrovski klasificirati, a sam autor, inače nesklon nazivati svoja djela romanima, već na početku upozorava na to da posrijedi nije fikcijsko djelo već "izvještaj". Gerald Murnane je ovaj tekst napisao nakon što se iz Melbournea preselio u gradić uz granicu s Južnom Australijom. Pripovjedač ovog djela, koji na mnogo načina podsjeća na autora, čini sličan pothvat, seli se iz glavnog grada u gradić pokraj granice između dviju saveznih država. Pripovjedač prekapa po svojim sjećanjima te iznosi razmišljanja o načinu na koji svjetlo obasjava prozore, o pikulama, slikama i konjskim trkama, te pogotovo o vlastitu procesu pisanja. O knjizi će govoriti prevoditeljica knjige Ivana Rogar te pisac i urednik Zoran Roško.

Do idućeg petka, ostajte nam dobro uz kakvo uzbudljivo štivo i inspirativan razgovor o književnosti, a svratite i do Bookse!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu